Katledilişinin 31’inci yılında Kürtler Qasımlo’yu unutmadı

Katledilişinin 31'inci yılında Kürtler Qasımlo'yu unutmadı

İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) Genel Sekreteri Abdurrahman Qasımlo ölümünün 31’inci yıl dönümü nedeniyle dört parça Kürdistan siyasi partileri ve halkı tarafından mezarı başında anıldı.

PDK-İ Genel Sekreteri Abdurrahman Qasımlo’nun katledilişinin üzerinden 31 yıl geçti. Dr. Qasımlo için Diaspora Kürtleri, Kürt siyasi partileri ve sevenleri tarafından bugün Paris’teki Pere Lachaise Devrim Şehitleri Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi.

PDK – İ Fransa Temsilciliği tarafından düzenlenen anma toplantısına, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Kürdistan Bölgesi Hükümeti Fransa Temsilciliği adına Rawan Hussein, siyasi parti ve Kürdistani kitle örgütleri temsilcileriyle, aydın, yazar ve akademisyenler katıldı.

Abdurrahman Kasımlo Kimdir?

1930’da Rojhılat’ın Urmiye kentinde dünyaya geldi. 1945’te Kürdistan Demokrat Gençleri Birliği’ne üye oldu. 1948’de eğitim için Fransa’ya gitti ve burada Kamuran Bedirhan’la tanıştı. Kısa bir süre sonra ekonomi öğrenimini yapmak üzere Çekoslovakya’nın başkenti Prag’a gitti. Rojhilat’a dönerek siyasi faaliyetlere katıldı. 1961-1976 yılları arasında Prag Ekonomi Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 11 Mart 1970’te Mele Mustafa Barzani ile Saddam arasında imzalanan Kürtlere otonomi öngören anlaşmanın yarattığı barış ortamında Bağdat’a yerleşti ve orada Devlet Planlama Müdürlüğü görevine getirildi. 1970 yılında KDPİ’nin Merkez Komitesi üyesi, 1973’te KDPİ’nin Genel Sekreterliğine seçildi. Kürtlere karşı savaşın yeniden başlatıldığı 1974 baharında Bağdat’tan ayrılıp yeniden Prag’a yerleşti. Fransa’daki dostlarının davetiyle 1976’da Paris’e yerleşti ve Doğu Dilleri Ulusal Enstitüsü’nde Kürt dili ve edebiyatı öğretim görevlisi oldu. Görevinin yanında yaklaşan İran Devriminin hazırlıkları için partisini yeniden düzenledi ve 1978 sonbaharında gizlice Rojhılat’a döndü. 1979-1989 arasında İran Kürt hareketinin en önde gelen liderleri arasında yer aldı. Türkçe de dahil 6 yabancı dil bilen Kürt lider, 13 Temmuz 1989 yılında İranlı Hükümet yetkilileri ile barış görüşmesi yapmak üzere gittiği Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İran ajanlarınca barış masasında öldürüldü. Dr. Kasimlo’nun “Kürtler ve Kürdistan” adında çeşitli dillere çevrilmiş bir araştırma kitabı ile çok sayıda bilimsel araştırma ve incelemede imzası bulunuyor. 20 Temmuz günü, Paris’te düzenlenen bir törenle, Pere Lachaise Devrim Şehitleri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Diğer Haberler