Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver: Irak Federal Hükümetinin Türkiye ve İran’ın bombalama ve top atışlarına yönelik açıklamalarını şüpheli buluyorum

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver: Irak Federal Hükümetinin Türkiye ve İran’ın bombalama ve top atışlarına yönelik açıklamalarını şüpheli buluyorum

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Irak Federal Hükümeti’nin Türkiye ve İran’ın hava saldırılarına yönelik yaptığı açıklamaları şüpheli bulduğunu söyledi.

Rûdaw TV haber bültenine katılan Cabbar Yaver, Türkiye ve İran’ın Kürdistan Bölgesi sınırlarına yönelik hava saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yaver, “Türkiye’nin savaş uçakları nasıl Irak hava sahasını 120 kilometre kullanarak Süleymaniye’nin Kunemasi bölgesini bombalayabiliyor. Irak hava sahasını kullanmak isteyen her uçağın Irak Havacılık Kurumun’ndan izin alması gerekiyor. Bundan dolayı Irak Federal Hükümetinin Türkiye ve İran’ın bombalama ve top atışlarına yönelik açıklamalarını şüpheli buluyorum” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin konu ile ilgili açıklama yaparak hem bombalamaların durmasını istediğini hem de Türkiye ve İran devletine bahane verilmemesi gerektiğini belirttiğini ifade eden Yaver, Kürdistan Parlamentosu’nun da bombalama ve top atışlarını kınadığını kaydetti.

Bombalamalar nedeniyle sınır bölgelerinde büyük bir istikrarsızlık oluştuğunu belirten Genel Sekreter Yaver, sözlerine şunları ekledi:

“Sınırların güvenliği bütün tarafların çıkarınadır. Son bir aylık süreçte sadece Zaho ve Amedi bölgesinde 100’e yakın köy boşaltıldı. Daha önce de sınır boyunca 450’e yakın köy boşaltılmıştı ve onlarca sivil şehit olmuştu. Halkın bahçeleri yakılmış ve hayvanları öldürülmüştü.”

Irak’ın bombalamalar karşısındaki tutumuna karşı şaşkınlığını dile getiren Yaver, “Yasal ve kanuni olarak Kürdistan Bölgesi’nin de bir parçası olduğu Irak’ın sınırlarını ve hava sahasını korumak Irak Federal hükümetinin görevidir” ifadelerini kullandı.

Sınır bombalama sorununun 2007 yılından beri devam ettiğini belirten Yaver, Türkiye ve İran’ın 2020 yılının ilk üç ayında sınır bölgelerini 137 kez bombaladığını ve bu bombalamaların 135’inin Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yaver, Türkiye’nin 85 kez hava saldırısı ve 50 kez de top atışı yaptığını söyledi.

Genel Sekreter Cabbar Yaver, şöyle devam etti:

“Irak Federal Hükümeti bunu bir açıklama ile durdurmak istiyorsa, bu şekilde olmaz. Irak hükümeti sorunun çözümü için Türkiye ve İran’la ciddi müzakerelerde bulunmalı. Irak Petrol Bakanı son açıklamasında Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol sahalarının tamamının Anayasa’nın 111 ve 112’inci maddelerine göre Irak hükümetinin kontrolü altında olması gerektiğini söyledi. İyi o zaman madem petrol kuyuları için Anayasa uygulanıyorsa neden Irak’ın egemenliği ve hava sahasını korumak için 109 ve 110’un maddeler uygulanmıyor.”

Türkiye, PKK’ye yönelik 15 Haziran’da “Pençe Kartal”, 17 Haziran’da da “Pençe Kaplan” operasyonunu başlattığını açıklamıştı.

Diğer Haberler