Cafer Eminki: Türkiye ve PKK’nin Kürdistan’da ortak stratejik amaçları var

Cafer Eminki: Türkiye ve PKK’nin Kürdistan’da ortak stratejik amaçları var

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Üyesi Cafer Eminki, “Türkiye ve PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nde ortak stratejik amaçları olduğunu, Kürt siyasi liderliğinin de buna karşı eli kolu bağlı kalmaması gerektiğini” söyledi.  

Cafer Eminki, “Türk devletinin yayılmacılık arzusu ile PKK liderlerinin öngörüsüzlüğü arasında askeri tercih” başlığı ile yazdığı makalde, Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasındaki çatışmaların “tehlikeli bir boyut kazandığını” belirtti.

Çatışmaların Kürdistan Bölgesi’nin güvenliği üzerinde yıkıcı etkileri olacağına dikkat çeken Eminki, “Her iki tarafın da Kürdistan Bölgesi’nde ortak stratejik hedefleri var. Bunlar Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ihlal etmek, güvenlik ve ekonomisini zayıflatmak, IŞİD savaşından önceki 10 yılda yakalanan hızlı kalkınmanın tekrardan yakalanmasını engellemektir” dedi.

Türkiye’nin PKK ile savaşı uzatmak istemesinin birden çok nedenleri olduğuna dikkat çeken Cafer Eminki, bunlardan birinin de “savaşın içerde seçimlere malzeme edilmesi” olduğunu savundu.

KDP Politbüro Üyesi Cafer Eminki yazısında şu değerlendirmeye yer verdi:

“Kandil’de abluka altında kalan ve taraftarlarınca başarısızlıkla suçlanan PKK’nin askeri kanadı liderliğinin de birden çok hedefi var ki Türk tarafı ile sürekli savaş ve çatışmaları Kürdistan Bölgesi topraklarının derinliklerine çekiyorlar. Asıl mücadele alanları olan Türkiye Kürdistanı’nda ve kendi içindeki başarısızlığı örtbas etmek için kargaşa ve çekişmeyi Kürdistan Bölgesi’ne çekmek, böylece kitlesel tepkiyi arttırıp tehlikeli bir boyuta ulaştırmak istiyorlar.”

Yaşananlara karşı Kürdistan Bölgesi liderliğinin harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Eminki, “Sadece kınamak ve seyretmekle” sınırlı kalınmaması gerektiğini belirterek, “Çekişen bu taraflarlar karşılarında zayıf bir taraf gördüklerinde merhamet göstermezler” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler