Peşmerge Bakanlığından Türkiye ve İran operasyonlarına dönük açıklama

Peşmerge Bakanlığından Türkiye ve İran operasyonlarına dönük açıklama Babekir Feqê

 Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Babekir Feqê, TSK’nın 20 ile 40 kilometre, İran ordusunun da 10 kilometre kadar Kürdistan Bölgesi sınırları içerisine girdiklerini söyledi. Operasyonların “uluslararası yasalara aykırı” olduğunu ifade eden Feqê, sınır ihlalleri konusunda Bağdat hükümetinin bilgilendirildiğini belirtti.

Rûdaw TV’de yayınlanan 17:00 bütenine katılan Tuğgeneral Babekir Feqê, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Haftanin bölgesinde başlattığı “Pençe Kaplan” operasyonu ile İran ordusunun Rojhılat sınırındaki operasyonları hakkında açıklamalarda bulundu.

Feqê, TSK’nın, Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde İran ve Irak sınırlarının kesiştiği Hakurk bölgesi ile Haftanin’de PKK’yi gerekçe göstererek karadan ve havadan başlattığı operasyonu hakkında, “Bu uluslararası yasaların açık bir ihlali, Irak topraklarının ve özellikle de Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğinin çiğnenmesidir” ifadelerini kullandı.

Operasyonun bölge halkında endişeye neden olduğunu vurgulayan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü, Irak hükümetinin sınır ihlali ve yaşanan ziyanlar hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

Türk ordusunun Peşmerge 80’inci Tugayının konuşlandığı bölgelerde operasyon yapmadığının altını çizen Feqê, Haftanin’deki Sindi ve Guli bölgesinden Hakurki’ye kadarki bölgede devam ettiğini ve Türk unsurlarının 20 ile 40 kilometre sınırdan içerde yerleştiklerini söyledi.

Uluslararası yasalara göre komşu bir ülkenin sınırlarının izni veya bilgisi olmadan geçmenin “yasak olduğunu” vurgulayan Babekir Feqê, bu konuda Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi hükümetine danışmadığını ve taraflar arasında herhangi bir koordinasyon olmadığını belirtti.

İran ordusunun da Türkiye’nin operasyonları ile eşzamanlı Hacı Omeran ve Kandil bölgelerini bombaladığını dile getiren Feqê, “İran ordusu da daha önce Kandil silsilesinden 10 kilometre içeride karakul kurdular” dedi.

Türkiye ve PKK’ye Kürdistan Bölgesi toprakları ve egemenliğine saygı duymaya davet eden Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü, “Bölge ülkelerinin kendileri bu huzursuzluğun nedenidir. Köylerin boşalması, halkın göçetmesi ve yaşanan ziyanın sebebiridirler. Malesef PKK de kendi faaliyet alanı dışındaki bölgelerde yerleştiği için Türkiye’ye operasyon için bahane sunuyor” dedi.

TSK’nın Zaho sınırları içerisinde bulunan Haftanin’de başlattığı operasyon nedeniyle Batifa kasabasında 12 köy boşaltıldı.

Taraflar arasında süren çatışmalar nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nde 519 köy boşaltılmak zorunda kaldı.

Diğer Haberler