ENKS: Türkiye ve Suriye Muhalefeti Efrin, Serekaniye ve Gire Sıpi’de ki zulümden sorumludur

ENKS: Türkiye ve Suriye Muhalefeti Efrin, Serekaniye ve Gire Sıpi’de ki zulümden sorumludur

ENKS’nin Hukuk Koomitesi Başkanı Rıdvan Seyda yaptığı açıklamada Yasa Komitesi gurubu olarak Efrin; Gire Spi ve Sere Kaniye’de ki silahlı gurupların yaptıkları tüm hak ihlali ve savaş suçlarını belgeleyerek Uluslararası Af Örgütü ve insan Hakları kuruluşlarına verdiklerini açıkladı.

Seydo açıklamasında devamla şunları söyledi: Suriye Muhalefetine bağlı silahlı güçlerin Efrin, Gire Sıpi ve Sere Kaniye’deki uygulamaları insanlık dışıdır, savaş suçudur. Özellikle de Efrin’de toplu katliamlar yapıldı.

Ayrıca Rıdwan Seydo hukuki olarak da önemli bir uluslararası noktaya da dikkat çekti. Seydo: Uluslararası anlaşmalara göre Suriye Muhalefetine bağlı çetelerin pozisyonunu değerlendirdi. Buna göre Suriye Muhalefetine bağlı çetelerin Libya’ya gidişi artık onları muhalefet değil çete kategorisine koyuyor. 1977’de imzalanan Cenevre 1’inci protokolünün 47’ci maddesine göre ayrıca 1945 yılında imzalanan protokole göre Suriye Muhalefetine bağlı güçler artık çete sayılmaktadır.

Rıdwan Suriye Muhalefeti içinde yer aldıkları komitelerde de Sere Kaniye, Efrinve Gire Sipi’de ki uygulamaları belgelerle sunduklarını belirtti.

ENKS yöneticisi ayrıca Lahey Anlaşmasına göre Türkiye’nin Lahey’de ki varlığının da işgalci olarak tanımlandığını söyledi. Ayrıca çetelerin uygulamalarından da Türkiye’nin sorumlu olduğunu söyledi.

Diğer Haberler