PKK ve TSK arasındaki çatışmalar nedeni ile son iki yılda Batufa kasabasında 35 köy boşaldı

PKK ve TSK arasındaki çatışmalar nedeni ile son iki yılda Batufa kasabasında 35 köy boşaldı

Türk Silahlı kuvvetlerinin 16 Haziran tarihinde başlattığı Kartal Pençe operasyonu nedeni ile Haftanin bölgesinde 8 köy boşaltılmak üzere.

Türk  silahlı kuvvetleri ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeni ile Kuzey ve Güney Kürdistan arasında bulunan sınır bölgelerinde boşaltılan köy sayısı gittikçe artıyor. 16 Haziran tarihinde başlayan Kartal- Pençe operasyonu nedeni ile de bu kez Duhok’a bağlı Zaxo ilçesi kırsalında da bir çok köy boşaltılma tehdidi altında.

Türk Silahlı Kuvvetleri sınırı 4 km geçtiğini iddia ediyor. Esas olarak 2017 yılında  “ kararlılık operasyonu” ile başlayan operasyonun bir devamı gibi görünen operasyonda Zaxo’ya bağlı Xantur stratejik noktasının ele geçirilmesi esas alınıyor. Geçen yıl Deriye Davetiya, Merge Şiş, Pirbela gibi alanlara girmişti. Fakat buralarda dar alanlardaydı ve stratejik Xantur tepesi alınmadığı için Haftanin üzerinde hakimiyet kuramıyorlardı. Şimdi tekrardan ağır silahlarle bu alanda da hakimiyet sağlanmak isteniyor.

Türkiye devletinin yaptığı operasyonlar nedeni ile alandaki halk büyük zarar görüyor. Zaxo ilçesinin, Batufa kasabasına bağlı 8 köy boşaltılma tehlikesi ile yüz yüze geldi. Bu köylerden Şilane ve Keşane köyü muhtarları yaptıkları açıklamalar ile köyde kimsenin kalmadığını ve tek ekonomik kaynakları olan hayvancılık ve bahçecilik olmazsa bu köy halkının işsiz kalacağını vurguladılar.

Batufa kasabası 75 köyden oluşuyor. Üç yıldır devam eden operasyonlar nedeni ile şu ana kadar 35 köy boşaltılmış durumda.

Peşmerge Bakanlığına bağlı sınır koruma birlikleri komutanlarından Diler Ferzinde Zebari bir açıklama yaparak  “ operasyon için önceden bilgilendirilmiş değiliz, yıllardır sınır hatları PKK tarafından kontrol ediliyor ve bizim geçişimize izin vermiyorlardı, yasaklı bölge haline gelmişti. Bu nedenle güçlerimiz sınıra yaklaşamıyor, sınırları koruyamıyor.” Dedi.

Diğer Haberler