Kemal Kerküki: Kerkük için müzakereler yeniden başladı

Kemal Kerküki: Kerkük için müzakereler yeniden başladı

 Kerkük’te durumun normale dönmesi için tüm kesimlerin temsilcilerinin katıldığı toplantı Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisinin katılımıyla yeniden başladı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük – Germiyan Başkanlık Konseyi Başkanı Kemal Kerkuki yaptığı yazılı açıklamada, Kerküklü siyasi tarafların 2019 yılının Mart ayında müzakereler içöin anlaşmaya varıp temsilcilerini belirlemelerinin ardından bugün Bağdat’ta BM temsilcisinin gözetiminde başladığını söyledi.

Kerkuki, Kerküklü farklılıkların temsilcilerinin yakınlaşması ve anlaşması amacıyla yapılan müzakerelerde anlaşamaya varılmasının ardından BM temsilcisinin anlaşma metnini uygulamak üzere Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerine göndereceğini belirtti.

Kerkük’teki dayatma durumunun sona ermesi ve hem siyasi hem de sosyal istikrarın sağlanması için müzakerelerin yapıldığını vurgulayan Kerkuki, daha önce toplantıların 6 ay sürdüğünü ancak geçtiğimiz Ekim ayında Irak’ta başlayan gösteriler ve sonrasında hükümetin istifa etmesi nedeniyle müzakerelerin durduğunu ifade etti.

Müzakerelerde, güvenlik, askeri, siyasi, idari ve ekonomik dosyaların masaya yatırıldığını vurgulayan Kerkuki, Irak’taki protestolar başlamadan önce nihai anlaşmaya yaklaşıldığını ancak Irak’taki gelişmeler nedeniyle duran müzakerelerle birlikte Kerkük’teki durumun daha da kötüye gittiğini bildirdi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin müzakerelerin devam etmesi için BM ile anlaşmaya vardığını belirten Kerkuki, kentteki krizin sona ermesi ve anlaşmaya varılması için müzakere toplantıların sürekli bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Diğer Haberler