YNK Eşbaşkanları 176 IŞID’li teröristi mahkemesiz Irak’a teslim etti

YNK Eşbaşkanları 176 IŞID’li teröristi mahkemesiz Irak’a teslim etti Lahor Cengi Talabani, Kurdistan DAiŞ

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) bu gün sabaha doğru 176 iŞiD’liyi Kerkük Valisi Rekan Cubari’ye teslim etti.

YNK’nin geçtiğimiz Salı günü 16 Ekim olaylarından sonra kanunsuz bir biçimde Kerkük’e vali olarak atanan Rekan Cuburi ve bir bazı Arap aşiretleri ile bir araya gelerek toplantı yapmıştı. Basına yansıyan bu toplantıda bir anlaşma yapıldığı ve IŞID’li teröristlerin bu anlaşma sonrası bırakıldığı kaydedildi. Fakat anlaşma maddelerinin ne olduğu konusunda bilgi yok.

Kaynaklar 4 otobüs ile sabaha karşı Kerkük’e getirilen IŞİD’li teröristlerin hepsinin terör suçlarından yakalandığını duyurdu. 2014 yılında IŞİD Kürdistan bölgelerine olduğu gibi Kerkük’e de saldırmıştı. O dönem Kerkük çevresi ve şehir merkezinde onlarca terörist saldırı olmuş ve peşmergeler IŞİD birimlerine karşı yaptıkları operasyonlarda pek çok terörist yakalandı. YNK’nin teslim ettiği 174 kişi işte Süleymani’ye de tutuklu bu teröristlerden oluşuyor. Kanunlara göre mahkemesi olmayan kişinin bu biçimde Irak hükümetine teslim edilmesine dönük bir madde bulunmuyor.
Ayırca Rudaw yayınladığı haberde isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynağın Rekan Cuburi’nin tutuklulara “ birkaç günlük işlem ve prosedür sonrası ailelerinize kavuşacaksınız” dediğini kaydetti.

YNK Kerkük sorumlusunun açıklaması

YNK Kerkük Çalışma Ofisi Sorumlusu Hemesur Düşiwani konuya ilişkin Amerika’nın Sesi Radyosu’na (VOA) yaptığı açıklamada, IŞİD’lilerin YNK’nin Eşbaşkanları Lahur ve Pavil Talabani tarafından bırakıldıklarını dile getirdi.

IŞİD’lilerin bırakılmalarının hukuki değil siyasi olduğuna dikkat çeken Hemesur Duşiwani, açıklamasının sonunda, bu anlaşma karşılığında bir şey alınmadığını, sadece Kerkük’teki bileşenler arasında ‘Yeni Bir Sayfa!’ açmak olduğunu söyledi.

YNK’nin IŞiD’li teröristleri teslim etmesi parlamenterler ve siyasi aktivistler tarafından tepki ile karşılandı.

Parlamentodan tepki

Kürdistan Parlamentosu İçişleri ve Asayiş Komisyonu Başkanı Hîkmet Mihemed, teröristlerin mahkemeye çıkarılmadan serbest bıakılmasının meşru olmadığı ve yasalara aykırı olduğunu söyledi.
Hîkmet Mihemed, “Bu kişiler ceza yasasının “terör ile mücadele” maddesi kapsamında tutuklanmışlardı” dedi.

Diğer Haberler