Irak’a Kürdistanı işgal etmesi çağrısı yapan parlamentere Peşmerge Bakanlığından cevap:

Irak’a Kürdistanı işgal etmesi çağrısı yapan parlamentere Peşmerge Bakanlığından cevap:

Irak Parlamentosu Kürt Parlamenteri Serkeft Şemsedîn, Irak hükümetinden Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ihracatını engellemek için güç göndermesi çağrısında bulundu. Serkeft Şemsedîn’e yanıt veren Peşmerge Bakanlığı Ulusal Duyarlılık ve Enfermasyon Ofisi Sorumlusu Tuğgenerel Babekir Faqe, “Daha önce de güç gönderilmesini isteyenler Sihêl ve Pirdê’de rezil oldular” dedi.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi ve Ayînde(Gelecek) Partisi Parlamenteri Serkeft Şemsedîn, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nin petrol gelirlerini vermediği için bütçe kesintisine gittiğini ileri sürerek, Bağdat’tan petrol ihracatını engellemek için orduyu Kürdistan’a gönderme çağrısı yaptı.

“Irak’ın güç göndermesi anayasaya aykırı”

BasNews’e konuşan Peşmerge Bakanlığı Ulusal Duyarlılık ve Enfermasyon Ofisi Sorumlusu Tuğgenerel Babekir Faqe, Serkeft Şemsedîn’in bir tv konuşmasındaki açıklamalarına ilişkin  “Eğer güçleri varsa her yere güç göndersinler. Ancak peşmerge Güçleri’nin kendi sınırlarını koruma hakkı anayasada garanti altına alınmıştır. Bu yönde Irak Araplarının önüne konulan her projenin, Irak Anayasasına aykırıdır ve meşru değildir” şeklinde yanıt verdi.

“Sihêla ve Pirde’de olduğu gibi rezil olurlar”

“Kürdistan topraklarının her karışı Peşmerge kanıyla sulanmıştır” diyen Tuğgeneral Babekir Faqe, “Peşmerge her olasılığa karşı hazırlıklıdır.  Daha önce Irak’a Kürdistan’a güç göndermesi çağrısı yapılan Pirde ve Sihêla’da Peşmerge’nin verdiği cevapla rezil rüsva oldular” ifadelerini kullandı.

“Kürtleri temsil edemez”

Serkeft Şemsedîn’in açıklamasına sert tepki gösteren Faqe “Bu tür konuşmaları sarf edenler Kürtlerin temsilcisi olamaz. Eğer sen böyle düşünüyorsan, Pirde ve Sihêla’da rezil olanların başına gelenler senin de başına gelecek ve utanç içinde yaşayacak” şeklinde cevap verdi.

“Ya yasal işlem başlatılmalı, ya da Kürdistan halkından özür dilemeli”

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu ve  siyasi taraflara Serkeft Şemsedîn’in sarf ettiği Kürt karşıtı konuşmalarına karşı bir tavır sahibi olmaları gerektiğini söyleyen Tuğgeneral Babekir Faqe, “İçişleri Bakanı ve parlamentodaki siyasi partiler bu Parlamentere karşı yasal işlen başlatmalı. Ya da bu parlamenter Kürdistan halkından özür dilemelidir” dedi.

Kaynak: BasNews

Diğer Haberler