MSD Eş Başkanı: Kürt ulusal birliği çözüme büyük hizmet eder

MSD Eş Başkanı: Kürt ulusal birliği çözüme büyük hizmet eder

 Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Riyad Derar, ABD’nin imzası olmadan Suriye’de çözüm olmasının mümkün olmadığını belirterek, Kürtler arası birliğin Suriye çözümüne büyük katkı sunacağını söyledi.

MSD Eş Başkanı Riyad Derar, Şam ve Moskova arasında basın üzerindeki çekişmeye ilişkin “Medyanın bunu yapmasındaki amaç, Suriye devletine bağlı kurumları etkileyerek Rusya için taviz verdirmek ve Rus şirketlerine kazanç sağlamaktır.

‘İran ile Rusya uzlaşamıyor’

Rusya, Suriye devlet başkanlığına aralıklarla yaptığı hareketlerin yanı sıra askeri üsler ve noktalara el koyarak Suriye’ye daha fazla yerleşmeye çalıştı. İşte bu noktada İran’la uzlaşamıyor. İran ile Rusya arasında güçlü bir yarış var. Çünkü bilindiği üzere siyasi, idari ve askeri alanda Suriye’yi İran kontrol ediyor. Bunun yanında istediğini istediği zaman yapmasını sağlayan bir tabanı var. Rusya, İran’ın varlığının ve etkisinin hesabını yapıyor. İran’ın Suriye’deki varlığına yönelik baskısını İsrail ile uyguluyor” ifadelerini kullandı.

Mahluf ve Esad çelişkisinin ise  Rusya ve İran arasındaki çelişkinin bir yansıması olduğunu söyleyen Derar, “Esad, burada idare, kontrol ve kararın kendisinde olduğunu göstermeye çalışıyor. Bununla birlikte hiç şüphesiz ekonomi oyunlarıyla Mahluf ailesini kontrol etmek ve kendi ailesine rol kazandırmak istiyor” dedi

MSD Eş Başkanı Riyad Derar, James Jeffrey’nin açıklamalarına bakılacak olursa, ABD, halen Suriye’deki krizi yönetme oyununu oynadığını belirterek, “ABD’nin Irak krizi, İran’a karşı durma ve Suriye’deki IŞİD konusunda çıkarları var. Bu durum onun petrol bölgelerinde kalmasını zorunlu kılıyor” şeklinde yorumladı.

“Kerry ve Lavrov arasındaki görüşmede Suriye’nin haritası çizildi”

Kerry ve Lavrov arasındaki görüşmeye ilişkin ise Derar, “ABD bu konularla ilgili olarak Rusya ile müzakere içinde. Hepimiz Kerry ve Lavrov görüşmesinin etkisini biliyoruz. O görüşme tarihi bir görüşmeydi ve Suriye’nin haritasını çizdi. O toplantıda Rusya, Suriye meselesiyle görevlendirilmişti. Bu görev şimdi de devam ediyor” yorumunda bulundu.

“ABD olmadan Suriye’de çözüm olması mümkün değil”

MSD Eş Başanı, ABD’nin imzası olmadan Suriye’de çözüm olmasının mümkün olmayacağını dile getirerek ABD’deki seçimlere de dikkat çekti.

MSD Eş Başkanı Riyad Derar, Rojava’daki birlik görüşmelerine ilişkin ise şunları dile getirdi:

“Birlik çalışmaları çözüme hizmet edecektir”

“Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, siyasi ve askeri kanatlarıyla Suriye’deki krizin çözümünde rol oynayabilir. Fakat maalesef uluslararası hiçbir güç Özerk Yönetim kurumlarını çözüm görüşmelerine dahil etmiyor. Bu nedenle şu ana kadar Suriye ile ilgili bir çözüm bulunmuş değil.

Egemen güçler şimdiye kadar Özerk Yönetim’in çözüme dahil edilmesini konuşmadı. Özerk Yönetim, IŞİD ile mücadelede kendisine ortak olan ABD dışında hiçbir güçten etkilenmedi. ABD’nin Özerk Yönetimi çözüme dahil edeceği yönünde tahminler yapılıyor, yorumlar ortaya atılıyor.

Bu süreçte Özerk Yönetim’in bölgedeki diğer güçlerle ilişkilerini güçlendirmesi gerekir. Müzakerelerin arttırılması gerekir. Kürtlerin ulusal birliği de çözüme hizmet edecektir.”

Riyad Derar sözlerini şöyle tamamladı: “MSD, Suriye genelinde yapılacak genel bir kongre çağrısı yaptı. Kahire Kongresi’ne katılmak için çabalarda bulundu. MSD’nin istekleri yerine gelirse çözüm için büyük bir adım atılmış olur. MSD’nin çalışmaları önemlidir. Gerçek ve kalıcı bir çözüm için çabalıyor.”

kaynak: ANHA

Diğer Haberler