Kürdistan Bölgesel Yönetiminden Irak hükümetine belgelerle cevap

Kürdistan Bölgesel Yönetiminden Irak hükümetine belgelerle cevap

Güney Kürdistan Hükümeti dün Irak Federal Hükümetinin memur maaşlarını kesmesine dönük hiçbir kanuni dayanağın olmadığını duyurdu.

 Kürdistan Bakanlar Kurulu Başkanlığı, Irak Bakanlar Kurulu Divan’ına mektup yazarak Memur maaşlarının kesilmesinin meşru ve kanunu olmadığını belgelerle ortaya koydu. Irak hükümeti geçtiğimiz günlerde hiçbir hakkı olmadığı halde Kürdistan Bölgesindeki memurların maaşlarını kesmişti. Siyasi gözlemciler bunun sadece ekonomik nedenlerle olmadığını Kürdistan Bölgesel Yönetimine karşı siyasi bir şantaj yapıldığını bildiriyor.

Bağdat yönetimi, 2020’nin ilk üç ayında Kürdistan Bölgesi’ne herhangi bir mali ödemede bulunmamış ayrıca Irak Bakanlar Kurulu tarafından 452 milyar dinarı bulan memur tazminatlarının da yasalara aykırı olarak kesilmişti. Kürdistan Bakanlar Kurulu gönderdiği mektupta bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kürdistan Hükümeti mektupta maddeler halinde şu konuları işledi.

  1. Anayasa; bölgeler, vilayetler ve Kürdistan Bölgesi’nde birlik sisteminin temelini oluşturulmasında, ortaklık haklarının garantisidir. Irak yöneticileri, bu temelde çalışmalıdır
  2. Memur maaşlarının kesilmesi yasa ve anayasaya uygun değildir. Hiçbir meşruiyeti yoktur
  3. Peşmergeler Irak kanuna göre resmi olmasına ve Irak’ın güvenlik sisteminde yer almasına ve bu görevi yerine getirirken pek çok kayıp vermesine rağmen şu ana değin Irak hükümeti Peşmergeler için özel bir bütçe oluşturmamıştır.
  4. Kürdistan bölgesi şu ana değin 2 milyona değin mülteciye ev sahipliği yapmıştır. Var olan Mültecilerin nerdeyse bir milyonu Irak’ın diğer eyaletlerine aitti. Bu mültecilerin masraflarına dönük olarak Irak hükümeti hiçbir şekilde yardımcı olmamıştır şu anki mülteciler içinde yardımcı olmamaktadır.
  5. Irak hükümetinin 2014 Şubat’ından 2019 yılına kadar Kürdistan Bölgesi’ne herhangi bir mali ödemede bulunmadığına da yer verildi
  6. 1963 – 2003 yılları arasında Irak’taki rejimlerin Kürdistan halkına karşı işlediği suçları gösteren onlarca belgenin sıralandığı mektupta, bu süre zarfında oluşan zararın 38.5 milyar doları bulduğu vurgulandı.

Diğer Haberler