Alusi: Irak federal sistemi çöktü konfederalizme geçiş yapılmalı

Alusi: Irak federal sistemi çöktü konfederalizme geçiş yapılmalı

 Irak Ümmet Partisi Genel Başkanı Misal el-Alusi, Irak’ta federal sistemin çöktüğünü ve konfederalizme geçiş yapılması gerektiğini söyledi.

K24’ün canlı yayın konuğu olan Ümmet Partisi Genel Başkanı Misal el-Alusi, 2003 yılından sonra Şii partilerin Irak’ı yönetmekte başarısız olduğunu belirtti.

Irak’ta yeni kabinenin kurulmasına müdahale edildiğini kaydeden Alusi, Irak’ın kimliği üzerinde halen anlaşmaya varılmadığını ve ülkenin komşu devletlerin şiddetli çatışmalarının sahası haline geldiğini ifade etti.

Irak’ta karar ve yönetimin silahlı milisler ve onların desteklediği siyasi gruplarda olduğunu vurgulayan Alusi, Irak Hizbullahı’nın Kazimi’yi Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis’e yönelik suikastta parmağı olmakla suçlamasının garipsenmediğini kaydetti.

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah’ın Irak’ta etkisinin olduğunu belirten Alusi, İhvan’ul Müslimin ve Şii partilerin Irak’ı yönetmekte başarısız olduğunu dile getirerek, Şii siyasi grupların da kendi aralarında ihtilaf içerisinde olduğunu bildirdi.

Alusi, “Irak çökmüş bir devlet, bununla ilgili elimizde birçok belge var. Halk ayaklandı. Hükümetin yapısında sorunlar var. Ekonomi ve hizmet konusunda sıkıntılar var. Tehlikelerin farkına varmanın vakti geldi” dedi.

Bağdat’taki yöneticilerin 2003 yılından önce ve sonra Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ın bir parçası olmasını istediklerini ancak Kürt milletini istemediklerini belirten Alusi, “Ancak Kürtlerin topraklarını istiyorlar. Bu çok ilginç, karşılıklı anlayış ve ortaklığa aykırı” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler