PKK medyası provaksyon peşinde

PKK medyası provaksyon peşinde

PKK medya organları Zine Werte alanı ile ilgili yalanlar kurgulama peşinde. İlk günden beridir halkı bu konuda kışkırtmak, Kürdistan bölge yönetimine ve KDP’ye karşı bir tepki yaratmak istiyor. Bu konuda hem yöneticileri tarafından kurgu yorumlar yapılıyor, hem de basını bu konuda düzmece haberler yayıyor. Bu haberlerden biri de dün gece PKK’sitesi ANF’de yayınlandı.

Werte halkından tepki: Sizi burada istemiyoruz” başlığı ile yayınlanan haberde halkın peşmerge noktasına doğru yürüdüğü yansıtılmaya çalışılıyor.  Elbette Kürtçenin Soranca lehçesini bilmeyen biri için da ANF’nin doğru söylediği düşünüle bilir. Oysaki gerçekler çok farklıydı.

İlk olarak gerçek şu ki oraya yürüyüş yapan büyük bir kitle yok. Sadece 8 kişilik bir grup kendi halinde yürüyerek peşmerge noktasına geliyor. Üstelik bu gün Werte nahiye müdürü Müslih Zırar açıklama yaparak ANF haberinde adı geçen kişilerin hiç birinin Werteli olmadığı ve Werte’de yaşamadığını bellirtti. Zırar peşmerge noktasına gelen kişiler için Peşmergeyi ziyaret eden halk ifadesini kullandı. Müslih Zırar konuşmasının devamında şunları söyledi:  “Peşmergeyi ziyaret edenler Werteli değil kendilerinden haberimiz yok ve Werte’yi temsil etmiyorlar. Werte halkı ve toplumun kanaat önderlerinin de kendilerinden haberi yok.”

Zaten ANF tarafından paylaşılan videoda da gelenlerin misafir gibi karşılandığı, peşmergelerle tokalaştığı normal bir sohbet ortamında konuşulduğu ve espriler yapıldığı görülüyor. Peşmergeyi ziyaret eden gurup adına konuşan kişi ise şunları söylüyor: “ bölgede bir çatışma istemiyoruz, kürtlerin kardeş kavgasına dönük kötü bir geçmişi var. Taraflar anlaşışın, çatışma çıkmasın, bölge bırakuji bölgesi olmasın.  Bu bölgede petrol yok, gaz yok, sınır kapısı değil. Biz şimdi YNK’nin ve PKK’nin yanına da gidip geri çekilmelerini isteyeceğiz. Burası koyun keçi otlatma yeri, kenger toplama yeri. Sorun çıkmasın istiyoruz. Geçmişte de farklı düşünceler oldu ama kürtler kendi arasında anlaştı hepimiz ortak bir inanç için şehit verdik. Sorunları çözmek en iyisi.”

Evet, konuşmadan anlaşıldığı üzere Peşmerge üzerine yürüyen her hangi bir güç yok. Üstelik bu görüşme ve sohbeti de PKK basını çok rahat bir biçimde kayıt altına alıyor. Bu bile alanda PKK’ye karşı gösterilen hoş görüyü gösteriyor.

PKK muhtemelen bu haberi yapınca halkın soranca bilmemediğini ve kimsenin kendisini sorgulamayacağını düşündü. Öte yandan da PKK gerçekten de alana dönük bir halk hareketi yaratma peşinde. Darka Mazi olarak edindiğimiz bilgilere göre PKK bölgedeki Coronavirüs karantinasının kalkması ile beraber Ranya, Qaladize ve çevresindeki taraftarlarını toplayarak Peşmerge Karargahına doğru yürüyüş yapmak istiyor. Bu alanda kendisine bağlı kişiler az olduğu için bu konuda da YNK’den yardım alıyor. Özellikle de YNK’nin bölgedeki bazı yöneticileri PKK ile ticaret yapıyor, erzak, gaz vb konularda ticaret yapan kişiler kendi ekonomik çıkarları için PKK’nin alanda yapmaya çalıştığı karalamaya destek veriyor.

 aşağıda PKK’nin  Peşmergeye protesto diye servis ettiği peşmerge videosunu veriyoruz.

Diğer Haberler