Neçirvan Barzani’den Irak’ın geleceği için önemli açıklama

Neçirvan Barzani’den Irak’ın geleceği için önemli açıklama

 Başkan Neçirvan Barzani, Irak’ta başbakan adayı olarak, Şii grupların da ismi üzerinde uzlaştığı Mustafa Kazimi’yi desteklediklerini açıkladı.

Irak Cumhurbaşkanı Salih, 17 Mart’ta hükümeti kurma görevini eski Necef Valisi Adnan Zurfi’ye vermişti. Zürfi iki gün önce yaptığı açıklamada Şiilerin kendisini desteklediğini ve kabinesinin hazır olduğunu ve hiçbir sorun olmadığını açıklamıştı. Buna rağmen Şii cephenin yeni bir arayış içinde olduğuna dair basına sızan bilgiler vardı. Şiiler bu gün uzlaştıkları Mustafa Kazımi ismini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, hükümeti kurması için Şii grupların üzerinde anlaşıp aday göstermek istediği Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa Kazimi’yi desteklediklerini bildirdi.

Başkanlık sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, Barzani, içinden geçilen sürece dikkat çekerek tüm tarafların çelişkilerini bir tarafa bırakması gerektiğini, bir an önce anayasa ve gerçek uzlaşı temelinde hükümet kurmak için bir mekanizma üzerinde anlaşma sağlanması çağrısında bulundu.

Bu süreçte her kesen düşen en önemli sorumluluğun Irak’ın maruz kaldığı kriz ve tehlikenin aşılması olduğunu vurgulayan Barzani, açıklamasında şunları kaydetti:

“Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Irak’ın siyasi istikrarına ve güvenliğine olan inançla, yeni hükümetin kurulması adına tüm ulusal tarafların desteğini gerekli görüyor ve bu uğurda ciddi çaba saffeymeye hazır olduğunu teyid ediyor. Bu açıdan, sayın Mustafa Kazimi’nin Şii siyasi bileşenler tarafından başbakan adayı olarak gösterilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm tarafları da bir an önce hükümeti kurma görevin tamamlaması için desteklemeye çağırıyoruz.”

Irak Parlamentosunda 57 milletvekili ile en büyük güç olan Sünni Irak Güçler İttifakı Koalisyonu da hükümeti kurması Mustafa Kazimi’yi desteklediğini açıkladı.

Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığını 2016’dan beri yürüten Kazimi’nin ise hiçbir siyasi partiye üyeliği bulunmuyor.

Hükümetin 329 sandalyeli meclisten güvenoyu alması için oturumda hazır bulunanların mutlak çoğunluğu gerekli.

Diğer Haberler