Kürdistan Bölgesi hükümeti koronavirüse karşı alınan kararları açıkladı

Kürdistan Bölgesi hükümeti koronavirüse karşı alınan kararları açıkladı

 Kürdistan Bölgesi hükümeti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbir amaçlı tüm okullarda eğitime ara verilmesine karar verdi. Tedbir kapsamında Rojhılat’la olan sınır kapıları da sıkı gözetim altında olacak.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Münih Güvenlik Konferansı ve ardından gerçekleştirilen görüşmeler, Irak’ta yeni kurulacak hükümet ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınması gereken tedbirleri görüşmek üzere Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Münih Güvenlik Konferansı ve İtalya temasları hakkında bilgi veren Başbakan Barzani, gerek konferans esnasında ve gerekse daha sonra İtalyan yetkililer ve Papa François’le yapılan görüşmelerde Kürdistan heyetinin saygı ile karşılandığını söyledi.

Barzani, ululsararası toplumun Kürdistan Bölgesi’nin konumuna değer verdiğini ve teröre karşı mücadele ile birlikte yaşam kültürünün korunması konusunda oynadığı role büyük değer biçtiğini vurguladı.

Irak’ta önümüzdeki günlerde açıklanacak olan Muhammed Tevfik Allavi kabinesi ve Kürdistan Bölgesi’nin tavrı da toplantıda gündeme geldi. Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi temsilcilerinin yeni hükümete katılımına yalnızca Kürdistan Bölgesi’ndeki resmi ve yasal kurumların karar verebileceğini, bu konuda Kürdistan’daki tüm tarafların da hemfikir olduğunu belirtti.

Toplantıda Çin’de ortaya çıkarak yayılan koronavirüsüne karşı alınacak tedbirler de görüşüldü. Kürdistan Sağlık Bakanı Saman Berzenci, konu hakkında hazırladığı raporu kurula sundu.

Mesrur Barzani de Kürdistan Bölgesi halkının sağlığı ve güvenliği için her türlü tedbirin alınacağını kaydetti.

Toplantıda koronavirüse karşı alınan tedbirlerin bazıları şöyle:

Basın-yayın organları tarafından kamuoyu günlük olarak doğru bilgilendirilecek ve alınacak tedbirler sıralanacak.

26 Şubat 2020 tarihinden itibaren tüm ilk, orta, lise ve yüksek okullarda 10 Mart 2020 tarihine kadar eğitime ara verilecek. Özel üniversitelerde ise bu süre 29 Şubat-10 Mart 2020 tarihlerini kapsayacak. Daha sonra 11 ile 23 Mart tarihleri arasında bahar tatili başlayacak eğitim-öğretime 24 Mart 2020’de başlanacak.

Kürdistan Bölgesi’ne Irak’ın diğer kentlerinden yapılan ziyaretler kısıtlandırılacak, Kürdistan’a gelen turistler gerekli sağlık işlemlerinden geçtikten sonra alınacak.

Kürdistan Bölgesi’ndeki pazarlarda fiyatların arttırılmasına ve ürünlerin kar amaçlı depolanmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecek, Kürdistan Bölgesi’ne gelen ürünler de kontrolden geçirilecek.

 

Diğer Haberler