Başkan Barzani: ABD çekilirse, DAİŞ güçlenerek döner

Başkan Barzani: ABD çekilirse, DAİŞ güçlenerek döner

Başkan Mesud Barzani, ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi halinde DAİŞ’in güçlenerek geri döneceği uyarısında bulundu.

Zagros Arapça’ya konuşan Başkan Barzani; Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki son gelişmeleri değerendirdi.

IRAK’TAKİ GÖSTERİLER

Irak’ta yaşanan gösterilerin, geçmişteki hata ve başarısızlıkların sonucu olduğunu vurgulayan Başkan Barzani, hataların düzeltilmesi için çalışılması gerektiğini belirterek, “En başından beri göstericilere ve meşru taleplerine olan desteğimizi ifade ettik. Ancak bununla birlikte barışçıl bir çözüm bulunmasını ve ortalığı karıştırmak isteyenlere mahal verilmemesi gerektiğini söyledik” dedi.

Erbil’in göstericilerin temsilcileri ile siyasi liderler arasında yapılacak görüşmelere sahipliği yapabileceğini kaydeden Başkan Barzani, bu şekilde Irak’taki krizden çıkış için uygun bir çözüm bulunabileceğini dile getirdi.

ALLAVİ VE YENİ HÜKÜMET

Başkan Barzani, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’yle ilgili ise şu değerlendirmede bulundu:

“Allavi, bilinen bir aileden geliyor ancak kabinede yer alacak bakanları belirleme mekanizması başarılı değil ve kabul edilemez. Yeni kabine ve bakanların belirlenmesi hususunda, Kürdistan Bölgesi’nin remi kurumlarıyla birlikte çalışmalı. Kürdistan Bölgesi’nin ve Irak’taki diğer bileşenlerin anayasal haklarına dönük her türlü ihlali de reddediyoruz.”

Sünnilerle Kürtlerin yanı sıra Şiilerin de büyük bölümünün, Allavi’nin bu şekilde kabineyi belirlemesine karşı çıktığını söyleyen Başkan Barzani, “Çünkü bağımsız ve tarafsızlık adına belirlenen bu bakanları daha sonra kendi istekleri doğrultusunda kullanıyorlar” dedi.

“Eğer Allavi Kürtlerle Sünniler olmadan bir kabine oluşturursa, kendisine hayırlı olsun” diyen Başkan Barzani, “Allavi’nin iki ya da üç tarafla yapacağı anlaşma, anlaşmaya dahil olmayanların buna uymamasına yol açmaz” ifadesini kullandı.

DAİŞ TEHLİKESİ

Başkan Barzani, bölgede halen DAİŞ tehlikesi olduğu uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

“DAİŞ şimdi de Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne tehdit oluşturuyor. Eğer ABD güçleri Irak’tan çekilirse örgüt bu kez daha çok güçlenerek geri döner. Bu yüzden ABD güçlerinin çekilmesi kararı, gelecek açısından tayin edici bir karardır ve duygu, söz ve pazarlık konusu edilemez.”

Irak ya da Kürdistan Bölgesi’nin ABD ile İran arasında çekişme sahnesi olmaması gerektiğini belirten Başkan Barzani, Irak üzerinde İran veya diğer hiçbir ülkenin dayatmalarının reddedilmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Barzani, Irak’taki durumla ilgili şunları da söyledi:

“Irak içerde ve dışarda birliktelik siyasetinden yoksun bir halde bulunuyor. Eğer amaç zenginleştirme ve reform ise anayasanın düzenlenmesinden yanayız ancak Kürt halkı ve Kürdistan Bölgesi’nin hakları ile demokrasiye zarar getirecek bir girişimi reddediyoruz.”

Başkan Barzani son olarak, çözüm için ortak bir mekanizma bulunması konusunda bütün tarafların duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

kaynak: K24

Diğer Haberler