31 bin IŞİD yakını Şengal’e yerleştirilecek

31 bin IŞİD yakını Şengal'e yerleştirilecek

 Irak hükümetinin, 31 bin IŞİD yakınını Şengal bölgesine yerleştirmek için Sinune de bir kamp kuracağı bildirildi. Geçtiğimiz yıl Suriye’nin Bağoz ilçesindeki son kalesini kaybeden IŞİD hilafetinden geriye kalan IŞİD’li ailelerin Şengal’de yapımına başlanan bir kampa yerleştirileceği ileri sürüldü.

Rûdaw’a konuşan Sinune Nahiyesi Müdürü Hudeda Çoki, “Şengal’e bağlı Sinune nahiyesinde kampın yapımına başlandı. IŞİD yakını yaklaşık 31 bin 400 kişinin Hol Kapından alınarak o bölgeye yerleştirilmesine karar verildi” dedi.

Kamp projesinin yüzde 50’sinin tamamlandığını belirten Çoki, “Kampa yerleştirilen kişiler aslen Musul, Anbar, Diyala ve Selahattin yurttaşları. Onları yurtlarına gönderdik ancak kabul etmediler, bu nedenle de Irak hükümeti Sinune yakınlarında bir kamp yapmaya karar verdi” diye konuştu.

Şengal bölgesine yerleştirilmesi beklenen kişilerin hala IŞİD sempatizanlığı yaptıklarını ifade eden Çoki, “ Kuşkusuz ileride Ezidileri karşı bir tehdit unsuru olacaklardır” dedi.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Şengal Kaymakamı Mahma Halil de, “Kampın iptal edilmesi için geçtiğimiz süreçte Irak hükümeti ile Irak Parlamentosuna başvuruda bulunduk, ancak fayda etmedi. Irak hükümeti IŞİD yakınlarını geri getirmek yerine göçmenlerin geri dönmesi için çalışması gerekiyor” diye konuştu.

kaynak: Rudaw

Diğer Haberler