Almanya Peşmergeyi tercih etti

Almanya Peşmergeyi tercih etti

 ABD ile İran arasında yaşanan gerilim nedeniyle Irak’taki faaliyetlerini durduran Almanya, Peşmerge’ye yönelik eğitim faaliyetlerine yeniden başladı.

Almanya Savunma Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’nde Peşmerge’ye yönelik eğitim faaliyetlerine başlandığını açıkladı.

Alman askerlerinin Kürdistan Bölgesi dışında Irak’ın diğer bölgelerindeki faaliyetlerini askıda tutmaya devam edeceği belirtildi.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’i öldürmesinin ardından toplanan Irak Parlamentosu, yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar vermişti.

Süleymani ve Mühendis’in öldürülmesinin ardından Alman Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, Bağdat ve Taji’deki yaklaşık 30 kadar askerden oluşan Alman birliğinin sayısının “geçici olarak azaltılacağı” belirtilmişti.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, çekilen askerlerin Irak’ın komşuları Ürdün ve Kuveyt’e transfer edileceğini söylemişti.

Alman askerleri Irak’ta eğitim misyonları için görevli olarak bulunuyordu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Irak Parlamentosu’nun tüm yabancı askeri güçlerin Irak’tan çekilmesi kararı konusunda, Irak hükümetinin alacağıkararın belirleyici olacağını ve Berlin’in hükümet tarafından alınan her kararı kabul edeceğini söylemişti.

Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü de Süleymani’nin öldürülmesinin ardından geçen cuma gününden itibaren eğitime geçici olarak ara verdiklerini açıklamıştı.

 

 

Diğer Haberler