Kürdistan İslami Birlik Partisi halk içinde bilinen ismi ile Yekgirtu 8. kongresini gerçekleştirdi. iki gün süren kongrede Selahaddin Behaddin tekrar genel sekreterliğe seçildi. Böylelikle Yekgirtu yine İnvancı çizgi tarafından yönetilecek.
Kürdistan İslami Birlik partisi (Yekgırtu) iki günlük kongresine dün başladı. Yekgirtu partisinin genel sekreterliğine 4 yıllık başkan olarak Selahaddin Behaddin’i seçti. Bahaddin bir önceki dönemde Yekgirtu’nun genel başkanıydı.
Bu gün ki oturumda ise yüksek gözlem kurulu üyeleri seçilerek 28 maddelik iç tüzük onaylandı.
Halk içinde Yekgırtu ismi ile bilinen Kürdistan İslami birlik partisi genel olarak ılımlı İslam düşüncesine yakınlığı ile biliniyor. 8. Kongresini “ yaratıcılık ve öncülük” sloganı ile yürüten Yekgirtu kongresine 902 delege katılıyor ve katılımcıların %22’si ise kadın.
Kongrede iki başkan adayı bulunuyordu. Bunlardan biri Ebubekir Karwani diğeri ise Selaheddin Behaddin’di. Selaheddin Behaddin oyların çoğunluğunu alarak başkan seçildi. 4 yıl daha partiye başkanlık yapacak.
Yekgırtu içindeki ihvancı çizgi ve muhalifleri kimler?
6 Şubat 1994 yılında kurulan parti Kürt kimliğini ön planda tutmaz. Birinci kimliğin İslam olduğu fakat Kürtlerinde kendini yönetmek hakkı bulunduğunu savunur. Ayrıca Kürt hareketlerinin şiddet kullanmaması gerektiğini savunur.
Yekgırtu İslami partisi daha önceleri Kürdistan parlamentosunda 4. Sırada yer alıyordu. Fakat 2018 seçimlerinde 5. Sıraya geriledi. Ayrıca daha önce hükümette yer alırken bu kez kurulan yeni hükümette yer almayarak, muhalefette kalmaya karar verdi.
Yekgırtu geçtiğimiz 4 yıllık zaman zarfında ciddi bir güç kaybı yaşadı. Bunun en büyük nedeni ise partinin Kürdistan ve Ortadoğu ki olayları ele alışındaki sakıncalar ve kurduğu yanlış ittifaklardı.
Yekgırtu içerisinde şu anda tam bir birlik yok. Parti kadroları ve taraftarları iki ayrı düşünce gurubuna ayrılmış durumda. 8. Kongre her ne kadar Selahaddin Behaddini tekrardan seçmiş olsa da örgüt içindeki diğer kanadın etkisini tümden kıramaz.
Yekgırtu içerisindeki muhalif kanadın temsilcisi Ebu Bekir Karwani “ yerel- Kürdistani bir İslam anlayışının benimsenmesi ve bunun içinde Kürdistan’daki İslami kültürün Şeyh Abdulselam Barzani ve Qazi Muhammed gibi isimlerin esas alınmasından yana. Yani Kürtlerin İslam’ın Arap yorumu dışında kendi koşullarına uygun yorumu olması gerektiğini savunuyor. Ebubekir Karwaniye göre Kürtler İslam’ın başka yorumlarına uydu olmadan kendi kültür değerleri ile yorumun yapmalı.
Başını Selahaddin Behaddin’in çektiği diğer kanat ise “Arabistan’daki Wahabi ve İhvan geleneğine bağlı bir yorumun yeterli olduğunu, Kürdistani bir yoruma gerek olmadığını savunuyor. Behaddin ve ekibi Kürtlüğün daha geriden bir kimlik olduğunu savunarak açık ifade etmeseler de Kürt statü sorunun olmadığını İslam’ı ve ümmet anlayışı içinde tüm sorunların çözüleceğini savunuyorlar. Fakat partinin taraftar kitlesi ve kadroları içinde bu görüşlerini daha çok üstü kapalı dile getiriyorlar.
Ebubekir Karwani’nin temsil ettiği çizgi partiye siyasi anlamda ise bağımsız davranmadığı yanlış ittifaklar ve kıbleler seçtiğini konusunda eleştiriler yapıyor. Yekgırtu partisi ve Selahaddin Behaddin’in çizgisi daha çok Türkiye’de AKP, Tunus’ta ise El Nezhe islami Hareketini esas alıyor. Hem düşünsel hem politik ittifakta AKP ve El Nezhe ile aynı çizgide yer alıyor. Ebu Bekir Karwani ise bu partilerin İslam’ı kendi devlet ve ulus çıkarlarına göre yorumladığını, Kürt toplumuna katacağı bir şey olmadığı gibi tam tersine taklitlerinin Kürt Kültürüne zarar verdiği görüşünde.
Ebu Bekir Karwani siyasal düşünce sistemi olarak Kürt toplumunu öncelese bile Yekgirtu kadrolarının büyük bir bölümü bu düşünce sistemini benimsemediler. Çünkü çoğu çekirdekten İhvan düşüncesinin öncüsü Mısırlı Hasan el-Benna ve Seyyid Kutub’un düşünceleri eğitilmişler. Kısacası Yekgırtu tekrardan AKP ile kurduğu ittifaka devam ederek İhvancı çizgisinde devam edecek.