Doğu Kürdistan Şehitlerini Anıyor

Doğu Kürdistan Şehitlerini Anıyor

1500 kişini öldüğü İran’daki gösterilerde yaralar hala sarılmadı. Doğu Kürdistanlı Partilerin Dayanışma Komiteleri tarafından Doğu Kürdistan’da ki halka çağrı yapıldı. Çağrıda son gösterilerde şehit düşenlerin ailelerinin ziyaret edilmesi istendi.

Doğu Kürdistan’lı partiler bu gün (26 Aralık) tüm Doğu Kürdistan’da 15 Kasım tarihinde başlayan gösterilerde şehit düşenleri anma günü ilan etti. Partiler yaptıkları açıklamada gösterilerde vurulanların halkın özgür geleceği, adalet ve hukuk için eylemlere katıldığını belirterek hepsini Kürdistan halkının şehidi olarak ilan etti.

Dayanışma komitesi ayrıca açıklamada şehitlerin alileri ile dayanışma, maddi ve manevi her yönlü destek için herkesin harekete geçmesi ve elinden geleni yapması çağırısı yaptı. İran devletinin şehit ve tutuklu ailelerini yalnızlaştırmak için çaba gösterdiğini ve vurulmaları sıradan bir ölüm gibi göstermek hatta üstünü kapatmak istediğini belirterek öncelikle şehitlerin ailelerini kitlesel ziyaret çağırısı yaptı.

Dayanışma komitesi yayınladığı bildiride bu gün şehitleri anma günü ilan ederek bu gün saat 15.00’te doğu Kürdistan’da ki tüm şehirler ve yaşam yerlerinde 5 dakikalık saygı duruşuna geçmesi çağrısı yaptı.
Gösterilerde 1500 insan öldürülmüştü

İran hükümetinin 14 Kasım günü benzine %300 zam yapması üzerine halk sokaklara dökülmüştü. İlk olarak Tahran’da başlayan olaylar tüm İran şehirlerine yayılmıştı. Doğu Kürdistan’da halk faşist molla rejimine karşı tepkisini bu gösterilere güçlü katılarak gösterdi.

İran hükümeti  Doğu Kürdistan’da ki gösterilere müdahalede İran şehirlerinden farklı yaklaşarak gerçek mermilerle halka direk ateş etti. Olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Reuters haber ajansı olaylarda 1500 kişini hayatını kaybettiğini belirterek bunlardan 400’nün kadın olduğu bilgisini geçti. Ayrıca öldürülenler arasında aşı 17’nin altında olan pek çok kişi de bulunmakta.

Bu ağır bilançonun büyük bölümü de doğu Kürdistan şehirleri. İran devleti gösterileri bahane ederek pek çok insan hakları aktivisti, Kürt dili öğretmeni ve yazarı da tutukladı. Birçok gösterici gencin cenazesi günler sonra baraj gölünde işkence yapılmış halde bulundu.

Diğer Haberler