HDP’den ret oyu

Ermeni Soykırım Tasarısı, ermeni, HDP; HDP açıklama, Senato kararı

Dün ABD senatosu tarafından Ermeni Soykırımın tanıyan yasa tasarısı kabul edildi. Türk cephesi her düzede ABD senatosunun kararını ret etti. Bu gün ise Meclis oturumunda da bu konuda bir karar metni çıkarıldı.

Bu gün mecliste görüşülen karar metni AKP, MHP, CHP, iyi parti gurupları kabul oyu verirken HDP ise bu karar metnini kabul etmedi. HDP genel merkezi yaptığı açıklamada Türkiye’nin kendi tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini belirtti.  Saruhan Uluç, Fatma Kurtulan imzalı bir bildiri ile ise ret gerekçesi bu biçimde dile geldi:

“Hazırlanmış olan Başkanlık Tezkeresine destek vermiyoruz.

Çünkü tarihteki bu “Büyük Felaket”le yüzleşmenin yolunun çeşitli ülke Meclislerinde alınan bu tür kararlardan geçmediğini düşünüyoruz. Ne ABD Kongresi’nin kabul ettiği yasa ne burada hazırlanan bildiri hakikati bulmaya ve yaraları sarmaya hizmet ediyor.”

Dünyada, Almanya, İsviçre, İsveç gibi ülkelerin de içinde olduğu 31 ülke Ermeni Soykırımını resmen tanıyor.

Osmanlı imparatorluğu sınırları içinde yaşan Ermeniler 1915 baharından 1916 sonbaharına kadar geçen süre içinde fiziksel soykırım ile karşı karşıya kaldılar. Katliam sırasında gerek kötü muamele ve toplu sistematik öldürme gerekse açlık ve kötü koşullar sonucu en az 664.000 ve muhtemelen de 1,2 milyon kişi hayatını kaybetmişti.

Diğer Haberler