İran islam Cumhuriyeti Kürt kadınlarını hedeflemeye devam ediyor

İran islam Cumhuriyeti Kürt kadınlarını hedeflemeye devam ediyor

Doğu kürdistanlı şair Mojgan Kawusi’den sonra Kürt kadın aktivist Perisan Seyfi’de gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamıyor.

Kürt yazar Mojgan Kawûsî’nin Kişisl Sosyal Medya Ağı Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda, Doğu Kürdistan halkını protestolara davet ettiği ve protestolara öncülük ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Mojgan Kawûsî İran’ının Kelardeşt kentinde İran istihbarat güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

 Yaklaşık 22 gündür kendisinden haber alınamıyor. Ailesi yaptığı açıklamada kızları ile ilgili bir bilgiye sahip olmadıklarını ve hayatında endişe ettiklerini belirtmiştiler.

Şimdi de Doğu Kürdistanlı Kürt kadın aktivist Perîsa Seyfî Rojava Kürdistanı saldırılarını protesto etme amaçlı katıldığı gösterilerden dolayı gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamadığı bilgisi ortaya çıktı.

12 kasımda Sine kentindeki evinde gözaltına alınan Perîsa Seyfî, Rojava Kürdistanı’na Türkiye’nin yaptığı harekatı protesto etme gösterilerine katılmasından dolayı gözaltına alınmıştı.

Hengaw İnsan hakları Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre, Kürt kadın aktivist Perîsa Seyfî’nin ailesi kızlarının nerede tutulduğuna dair yaptığı tüm başvuruların karşılıksız kaldığını ve kızlarından hiç bir şekilde haber alınamadığını belirtti.

İran  Ayetullahlar rejimi kadınlara dönük sert yaptırım ve kanunları ile tanınıyor. Kadınların bu irandaki uygulamlara karşı direnişi ise hiç durmadı. İran rejimi kadın aktivistlere karşı çok sert uygulamlarda bulundu. Bu nedenle aktivistler ya ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor yada tutuklanıyor.

Kürt kadınları ise iran rejiminin daha sert yaptırımları ile karşı karşıya kalıyor. Kadınların göz altında ağır işkencelere ve tecavüze uğradığı bir çok zaman kayıtlara geçti.  iran rejimi Doğu Kürdistanda milli bilince sahip  kadınların özgürlük mücadelesini kendisi için büyük bir tehlike olarak görüyor.

Diğer Haberler