Darka Mazi kaynakları veridiği bilgilere göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi güvenlik güçleri Rojavalı mültecilerin kaldığı kampta kalan 10 kişilik bir gurubu tutukladı. Gurubun Güney Kürdistan’da patlamalar ve suikastlar yapmak için PKK tarafından gönderildiği tespit edildi. Mülteci kılığında Kürdistan Bölgesel Yönetimi alanlarına gelen gurubun her yönüyle donanımlı ve eğitimli olması ise dikkat çekti.
Türkiye’nin Rojava işgali sonrası yaklaşık olarak 13 bin civarında bir mülteci gurubu Güney Kürdistan tarafına geçmiş ve kamplarda kalmıştı. Kamplarda davranışları ve ilişkilerinden şüphelenilen kişilerin takibi sonucu bu kişilerin mülteci kılığına girmiş istihbarat elemanları olduğu tespit edildi. PKK üyesi olduğu tespit edilen istihbarat elemanlarının Rojava’da üstelendikleri belirtildi. Kaynaklarımız bu kişilerin YPG üyesi oldukları ve bir bölümünün de Rojava Asayişi içinde görev yaptıklarının tespit edildiğini belirtti.
Darka Mazi kaynakları yakalanan kişilerin Kürdistan Bölgesinde ki siyasetçiler ve ENKS üyelerine suikastlar düzenleyeceklerini ve genel bazı kurumlarla, ekonomik kurum ve kaynaklarda patlamaya yapacaklarını kabul ettiklerini belirtti.
PKK 17 Temmuz 2019 günü de Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Başkenti Hewler’de Türk konsolosuna dönük bir saldırı gerçekleştirmişti. Saldırı da konsolosluk çalışanı dışında iki kişi daha hayatını kaybetmişti. O dönem HPG Ana karargâh yönetimi Bahoz Erdal PKK’ye yakın televizyonlara çıkarak “eylemi biz yapmadık ama yapanın eline sağlık demişti”. Fakat açıklamadan iki gün sonra eylemi gerçekleştiren, planlayan ve yardım eden kişiler tutuklanmış itiraflarında talimat ve planlamanın direk Kandilden geldiğini belirtmişlerdi.
Kürdistan Bölgesi siyasetçi ve aydınları PKK’nin Kürdistan şehirlerinde ki silahlı eylemlerinin Kürtlere bir faydası olmayacağı yönünde hem fikir. Bu saldırıların sadece Güney Kürdistanı istikrarsızlaştırmak, ekonomik dengeyi bozmak dışında bir etkisi olmayacağına inanılıyor. PKK’nin bunu Türkiye ile mücadele için değil daha çok Kürdistan Yönetimine karşı yapıyor algısı mevcut.