İdam edilişinin 82’inci yılında Seyit Rıza ve arkadaşlarının anısı Kürt halkının belleğindeki yerini koruyor.
15 Kasım 1937’de idam edilen Seyit Rıza ve mücadele arkadaşları şahadetinin 82’inci yıl dönümünde hala Kürt halkının yüreğinde ki yerini koruyor. Kürt halkının belleğine kazınan “”Ben sizin hilelerinizi anlayamadım, onlarla baş edemedim, bu yüzden görüşmek için geldim. Ölüme gidiyorum. Bu bana dert olsun, ama ben de size boyun eğmedim bu da size dert olsun” sözleri bu gün hala Kürt halkının bilincinde yer edinmiş bir sözdür. Her yıl olduğu gibi bu yılda Kürdistan halkı Seyit Rıza ve arkadaşlarını şahadet yıl dönümünde andı.
Her yıl gelenekselleşen anmalardan biri de Dersim’de yapılıyor. Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan anmaya siyasi parti ve kurum temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Alevi dernekleri, pir ve analar, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yerlerine kayyum atanan Akpazar Belediye eş başkanları Orhan Çelebi ve Songül Doğan, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Anma Baba Mansur Ocağı pirlerinden Nesimi Genlik’in verdiği gülbeng ile başladı. Seyit Rıza ve yol arkadaşları, yine Dersim katliamında yaşamını yitirenler için dar duruşunda bulunuldu.
Açıklamayı okuyan Dersim Dernekler Federasyonu Temsilcisi Kenan Yiğit, Dersim kimliğinin ve kültürünün temel taşıyıcısı konumundaki başta Seyit Rıza olmak üzere halk önderlerinin hileyle katledilmesinden sonra Dersim halkına karşı eşine az rastlanılır bir saldırganlıkla, tartışmasız bir soykırım uyguladığını söyledi.
Yiğit, “Dersim’in yaşam kaynakları insanı ile birlikte ‘yerinde ve sonsuza kadar’ etkisiz kılınmak kaydıyla ateşe verilmiştir. Ele geçirilenler göçertilmiş ve topraklarına dönüşleri yine kanunla yasaklanmıştır. Çocuklar, bilhassa da kız çocukları ailelerinden kopartılarak başta subay olmak üzere çeşitli ailelere ataerkil, ganimetçi Türk geleneklerine uygun olarak ‘pay’ edilmişlerdir. Mağaralara sığınan kadın ve çocukların zehirli gazlarla katledilmesinin yanı sıra, köylerinden toplanan masum insanlar kurşuna dizilmiş, uçurumlardan atılmışlardır” diye konuştu.
Yiğit, her yıl olduğu gibi bu yılda katliamın aydınlatılmasına dair talepleri şöyle sıraladı: “Arşivler açılsın Dersim ismi iade edilsin! Dersim halkından özür dilensin! Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın! Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın! Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın! Munzur’daki baraj projeleri iptal edilsin!”