Dün Defense Post’a özel röportaj veren TEV-DEM yöneticisi Aldar Xalil Rojava’da gelişen Türk işgaline dönük değerlendirmeler yaptı.
9 Ekim günü Qamişlo’da yapılan röportajda Aldar Xalil koalisyonla ilişkilerini, DAiŞ’e karşı yeniden başlatılan operasyonları değerlendirdi.
Aldar Xalil DAİŞ karşı başlatılan operasyonlara dönük olarak şunları söyledi; biz koalisyonla tekrardan DAİŞE karşı operasyon başlatmak için ortaklaştık. Ortak çalışmalar iki gün önce başladı’ dedi.
Xalil konuşmasının devamında ABD başkanı Donald Trump’ın ABD ordusunu kuzey Suriye ve Rojava’dan çekip Türk ordusunun saldırılarına yol açmasına rağmen Pentagon ile iyi ilişkilerinin olduğunu belirtti.
Defense Post muhabirinin Pazar günü Kobani’ye bir saldırı olacağı yönünde bilgilere ne diyorsunuz sorusuna ise Aldar Xalil şöyle cevap verdi; şu anda Kobani çevresinde Türk ordusunun askeri yığınak yaptığını biliyoruz ama net saldırı olacak diyemeyiz. Serekaniye ve Gire Sıpi savaşından öncede böyle bir yığınak vardı. O zaman ABD’nin suriye özel temsilcisi James Jeffrey bize ‘ hiçbir şey olmayacak’ diyordu.
Xalil’in açıklamasında Kobani saldırısı hakkında net bilgileri olmadığını söylediği görülüyor. Röportajda ABD ile devam eden ilişkilere rağmen çelişkili olduklarını ve güven duymak konusunda çelişkili olduklarını sık sık vurgulayan Xalil özellikle Pentagona karşı dikkatli bir dil kullanıyor.
Kobani konusunda ise Kürt halkının ve siyasi tarafların gittikçe artan kuşkuları var. Türk ordusunun sınıra askeri sevkiyatı artırması, çete guruplarının Kobani – Urfa sınırına yığılması bu kuşkuları attırıyor. Özellikle de dün ABD’nin boş TIR’larla Kobani’den bulunan Sirrin üssünü tümden boşaltması bu kuşkuları daha fazla arttırdı.
Aldar Xalil’in James Jeffery’i kendilerini doğru bilgi vermemekle ilgili kaygısını ise tüm siyasi çevreler paylaşıyor. Özellikle iki gün önce James Jeffrey’in Türkiye ziyaretinin sonuçlarının kamuoyuna açıklanmayan bölümlerinin olduğu izlenimi Kobani ve ya Rojava’da Türk saldırılarını artıra bileceği yönünde yorumlara yol açtı.
Fakat esas kararın bu gün ABD’ye gidecek olan Recep Tayyip Erdoğan – Trump görüşmesinde alınması bekleniyor.
Kobani DAiş’in Kürtlere saldırılarında önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. 2014 yılında DAiş Kobaniye saldırmış ve şehrin büyük bölümünü ele geçirmişti. Daha sonra o zaman Kürdistan Bölgesi başkanı olan Mesut Barzani’nin girişimleri ile Kürt güçlerine ABD tarafından hava desteği verilmesi sağlanmış ve bir gurup peşmerge ağır silahlarla Kobani’ye gitmişti. DAİŞ’in buradaki ilk yenilgisi hem psikolojik hem askeri ve siyasi açıdan önemli sonuçlar doğurdu. Bu nedenle Kobani DAİŞ ve destekçileri tarafından sürekli tehdit ediliyor.