Rojava ve Güney Kürdistan sınırında ABD devriyesi

Rojava ve Güney Kürdistan sınırında ABD devriyesi

Amerikan ordusu Rojava ve Güney Kürdistan arasındaki sınır bölgelerinde devriye attı. Bu bölgede ABD’nin ilk devriyesi oldu.

 Amerikan ordusuna bağlı güçler Rojava ve güney Kürdistan arasındaki bölgede devriye gezisi başlattı. Kalabalık bir askeri araç ile yapılan devriye ilk olması ve petrol bölgelerini kapsaması nedeni ile önemli.  Araçlar Til Koçer sınır kapısına kadar devam etti.

Til Koçer sınır kapısı Rabia sınır kapısı olarak da biliniyor. Kapı uluslararası sınır kapısı değil, fakat savaş dönemimde aktifleşti ve ırak ile Suriye arasındaki bağlantıyı sağlayan önemli bir nokta haline geldi. Til Koçer kapısı Qamışlo’nun 90 Km güneydoğusunda ve Derik ilçesinin ise 60 km güneyinde yer alıyor.  Bölgede petrol yatakları bulunmakta.

Amerikan ordusunun Til Koçer’deki petrol tesislerinden sonra Petrol ve gaz yatakları olan Siweyda’ya geçti. Daha sonra ise Derik’e doğru gidecekleri bildirildi.

9 Ekim’de Türk devletinin Rojavayı işgal girişimi ardından ABD güçleri çekilmiş ve daha sonra ABD başkanı  Donald Trump bir gurup güçlerinin bölgede kalıp petrolü koruyacağını açıklamıştı.

Bu günde ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili açıklama yaparak Rojava’daki petrolün ‘yerel güçler tarafından yerel toplulukların yararına kullanıyor’ dedi.

Diğer Haberler