Neçirvan Barzani: Irak’ın sorunu anayasa değil

Neçirvan Barzani: Irak’ın sorunu anayasa değil

Kürdistan Bölge Başkanı Neçirvan Barzani bu gün Irak’ta gittikçe kötüleşen siyasi durum ve halkın gösterileri üzerine açıklamalarda bulundu.

Kürdistan Bölgesi 6’ıncı Avukatlar Birliği kongresine katılan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, kongre delegelerini selamladıktan sonra yaptığı konuşmada, avukatlar birliği sendikasının önemine değindi.

Neçirvan Barzani konuşmasının devamında gösterilere değinerek ‘gösteriler en demokratik haktır, göstericilerde taleplerinde haklı fakat şöyle bir gerçek var, hiçbir hükümet kısa bir zaman içinde gerekli değişimleri atarak istikrarı sağlayamaz Irakta ki Abdul Mehdi hükümeti de buna dahildir.

Neçirvan Barzani konuşmasında Irak’ın ana sorununun anayasa ile ilgili olmadığını, Irak anayasasının uygulamasında sorun olduğunu, anayasanın dürüstçe uygulanması durumunda sorunların büyük ölçüde giderileceğini söyledi.

 Irak’ın temel sorununun anayasa olmadığına vurgu yapan Barzani konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Irak’ın temel sorunu anayasa değil. Çünkü kanunlarda yapılacak her yeni düzenleme ve yenilenme Irak’ta yaşayan bileşenlerin haklarını gözetmek zorunda. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi olarak, Irak’ta yaşayan bileşenlerin hak ve özgürlüklerini esas alan bütün yeni düzenlemelerde gerekli desteği sunarız. Ama Kürdistan Bölgesi’nin, yine aynı şekilde Irak’ta yaşayan diğer bileşenlerin hak ve özgürlüklerini kısıtlayan, zarar veren, Irak federal yapısını zora sokan hiç bir düzenleme ve yenilemeyi kabul edemeyiz. Ve zaten böylesi bir yaklaşım şu an protesto gösterileri yapanların taleplerine de ters.”     

Diğer Haberler