GÖZLER SOÇİ’DE: ABD İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ ATEŞKES BU GECE SONA ERECEK

GÖZLER ROJAVA’DA: ABD İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ ATEŞKES BU GECE SONA ERECEK

ABD ile Türkiye arasında imzalanan ateşkes bu gece saat 10’da sona eriyor. Ateşkes sonrası neler olacağı ise belirsizliğini koruyor.

Rojava’ya dönük Türk devleti ve çetelerinin işgal girişim 9 Ekim tarihinde başlamış 17 Ekim günü ise ABD ile Türkiye arasında 120 saatlik ateşkes imzalanmıştı. Bu gece saat 22.00’de ateşkes sona erecek.  Ateşkes HSD güçlerinin sınır hattından geri çekilmesi hedefi ile gerçekleşti. HSD Komutanı Mazlum Abdi iki gün önce (20 Eylül) yaptığı açıklamada güçlerini uluslararası karayolu M4’e kadar çekilmeye başladığını açıkladı. Yine dün HSD yaptığı açıklamada ateşkese rağmen Türkiye ve çetelerinin saldırılarının devam ettiği açıkladı. Fakat daha sonra ne olacağı konusunda ise belirsizlik yaşanıyor. Bu belirsizlik uluslararası siyasi arenada da hareketliliğe yol açıyor. Son 24 saat içerisinde bu konuda devlet başkanları ve bakanlar düzeyine açıklamalar yapıldı. Basına yansıyan ve yansımayan pek çok görüşme olduğuna dair bilgiler var.

Bunların en önemlisi bu gün Soçi’de Putin ve Erdoğan arasında gerçekleşecek görüşme. Rusya bir yandan Türkiye’ye Suriye’de üst açması için izin verirken öte yandan da sınırlandırmaya çalışıyor. Bu gün ki görüşmede Rusya’nın tavrı. Hem Suriye devletinin geleceği hem de Rojavanın geleceği açısından önemli olacak. Rusya ve Türkiye son iki yıldır bu konuda pek çok zaman farklı düşündüklerini açıklamışlardı.

Dün CNBS kanalına demeç veren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump’ın “gerektiğinde” Türkiye’ye karşı bir askeri harekât gerçekleştire bileceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı bu açıklama konusunda yorum yapmadı. Fakat bir çok çevre Pompeo’nun açıklamasının bir dil sürçmesi olmadığını Putin Erdoğan görüşmesi öncesi bir uyarı olabileceğini düşünüyor.

Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, “Türkiye ve Rusya’nın da dahil olacağı uluslararası güçlerin kontrolünde bir güvenli bölge” önerisi yaptı.  Bu konuda görüşlerini NATO’ya da sunacaklarını belirtti.

Bir diğer görüş ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’da “ Suriye’de ki ateşkesi uzatılmasını istedi.

En önemli tepkilerden biri de İran Dışişleri bakanlığının “Suriye’de Türk askeri varlığı kabul edilemez” açıklamasıydı. İran, Rusya ve Türkiye aralarındaki ittifaka rağmen Suriye’de çözüm için farklı ajandalara sahipler.

Diğer Haberler