Kürdistan Komünist Partisi, Öcalan’ın açıklamasında bazı hükümleri kabul etmediğini açıkladı

Kürdistan Komünist Partisi, Öcalan'ın açıklamasında bazı hükümleri kabul etmediğini açıkladı

KKP, Abdullah Öcalan’ın çağırısının Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik çözümü için kritik bir adım olduğuna dikkat çekti. Ancak parti, PKK liderinin, “Aşırı milliyetçi savruluşunun zorunlu sonucu olan; ayrı ulus-devlet, federasyon, idari özerklik ve kültüralist çözümler, tarihsel toplum sosyolojisine cevap olamamaktadır” ifadesine karşı çıktığını açıkladı.

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) gerçekleştirdiği Parti Meclisi toplantısında, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025 tarihli çağrısını değerlendirdi.

KKP, çağrıya yönelik destek ve eleştirilerini kamuoyuyla paylaştı.

Öcalan’ın çağrısının Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik bir çözüm yolunda önemli bir adım olabileceğini belirtirten KKP, bazı tespit ve önerilerine katılmadığını vurguladı.

Parti, Öcalan’ın “Aşırı milliyetçi savruluşunun zorunlu sonucu olan; ayrı ulus-devlet, federasyon, idari özerklik ve kültüralist çözümler, tarihsel toplum sosyolojisine cevap olamamaktadır” ifadesine karşı çıkarak, “Kürtler de bir millettir ve her millet gibi kendi kendini federal, özerk veya bağımsız bir şekilde yönetme hakkına sahiptir” görüşünü savundu.

“Top devlette”

KKP açıklamasında, Öcalan’ın çağrısı ve PKK’nin buna verdiği olumlu yanıtın, Kürt meselesinin çözümünde tarihi bir fırsat sunduğuna dikkat çekildi.

PKK yönetiminin “Çağrının içeriğine katılıyor ve gereklerine uyacağımızı belirtiyoruz. Ancak başarı için demokratik siyaset ve hukuki zeminin de uygun olması gerektiğini vurguluyoruz” şeklindeki açıklamasına atıfta bulunularak, “Bundan böyle top devlette” denildi.

Parti, devletin “silah baskısı altında adım atılamaz” gerekçesinin artık geçersiz olduğunu ifade ederek, devleti ve Cumhur İttifakı’nı “provokatif açıklamalardan kaçınmaya ve sorunun kalıcı çözümüne odaklanmaya” çağırdı.

Çözüm için somut öneriler

KKP, Kürt meselesinin bir “millet ve ülke meselesi” olduğunu vurgulayarak, devletin demokratikleşme ve hukuki iyileştirmeler yönünde atacağı adımların “önemli” ancak “yetersiz” olduğunu belirtti.

– Parti, sorunun çözümü için şu somut önerileri sıraladı:

– Yeni Anayasa’da Kürtlerin millet olarak tanınması,

-İ lkokuldan üniversiteye anadilde eğitim ve Kürtçenin Türkçenin yanı sıra ikinci resmi dil olması,

– Siyasi tutsakların şartsız serbest bırakılması,

– Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) ile dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi,

– Kürt meselesinin TBMM’de tartışmaya açılarak çözüm odaklı bir zeminde ele alınması.

“Mücadele araçları değişir, hedef değişmez”

KKP, Kürt ulusal özgürlük mücadelesinin biçim ve araçlarının koşullara göre değişebileceğini, ancak hedefin sabit olduğunu ifade etti.

Açıklamada, “Değişmeyen hedef, Kürt halkının federasyon, özerklik, otonomi gibi bir siyasi-coğrafi statü elde etmesidir” denildi.

Parti, Öcalan’ın çağrısının bu doğrultuda bir kapı araladığını, ancak devletin tutumunun çözüm sürecinde belirleyici olacağı görüşünü yineledi.

KKP, açıklamasını “Halkımız için hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyoruz” temennisiyle sonlandırdı.

Diğer Haberler