İran Devleti 10 Bahai kadına toplam 90 yıl hapis ve para cezası verdi

İran Devleti 10 Bahai kadına toplam 90 yıl hapis ve para cezası verdi

İran İslam Cumhuriyeti yargısı, İsfahan’da ikamet eden 10 Bahai kadını toplam 90 yıl hapse, para cezalarına ve ek cezalara çarptırdı.

Shana Shoghi-Far, Negin Khademi, Neda Emadi, Neda Badakhsh, Arezu Sobhaniyan, Yeganeh Rouh-Bakhsh, Mozhgan Shahrezaei, Parastoo Hakim, Yeganeh Agahi ve Bahareh Lotfi olarak tanımlanan kadınlar yakın zamanda İsfahan Devrim Mahkemesi’nin Birinci Şubesi tarafından mahkum edildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’ne göre, kadınlardan sekizi 10 yıl hapse ve 100 milyon toman para cezasına çarptırıldı. Bunlar Negin Khademi (34), Shana Shoghi-Far (27), Yeganeh Agahi (31), Parastoo Hakim (47), Mozhgan Shahrezaei (32), Yeganeh Rouh-Bakhsh (19), Arezu Sobhaniyan (48) ve Neda Badakhsh (60). Bahareh Lotfi (27) ve Neda Emadi (42) 5 yıl hapis cezası ve 50 milyon toman para cezası aldılar.

Hapis cezalarına ek olarak, on kadının hepsine uluslararası seyahat yasağı getirildi ve ek cezalarının bir parçası olarak sosyal medyayı kullanmaları yasaklandı.

Kadınlara “İslam Cumhuriyeti’ne karşı propaganda” ve “İslam hukukuna aykırı eğitim faaliyetlerinde bulunmak” suçlaması yöneltildi. Bu faaliyetlerin dil kursları, yoga, doğa turları, müzik, resim ve çocuklar için dil dersleri düzenlemek olduğu bildirildi.

On kadın, 23 Ekim 2023’te İran güvenlik güçleri tarafından tutuklandı ve hukuki süreçlerinin sonuçlanmasını beklemek üzere sonraki aylarda kefaletle serbest bırakılmışlardı.

Diğer Haberler