Kürdistan seçimlerinin gerçek kazananı ve kaybedeni kim?

Kürdistan seçimlerinin gerçek kazananı ve kaybedeni kim?

Kürdistan Bölgesi 9. Dönem parlamento seçimleri sonuçlandı an itibarı ile seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasına saatler kaldı. Bir eksik bir fazla seçim sonuçları ortaya çıkacak fakat genel tabloyu değiştirmeyecek. Şu anda görülen şu, KDP seçimlerin açık ara önde birincisi.

Öyle bir fark var ki birçok yerde tüm partiler KDP kadar oy alamamışlar. Duhok, Akre, Soran, Zaxo, Hewler’in birçok ilçesinde KDP tüm partilerin toplamından daha fazla oy aldı. Ayrıca oylarını 105 civarında arttırdı. Elbette ki resmi sonuçları bekleyeceğiz ve bundan sonra Kürdistan Bölgesi hükümetinin kuruluş süreci ve aktörleri tartışacağız. Bunun için daha erken, fakat çıkan seçim sonucunu birkaç başlıkta değerlendirmek gerekir.

KDP seçimde partilerle değil bölgesel ve uluslararası lobilerle yarıştı…

KDP seçim sürecinde partilerle yarışmadı gerçekte İran ve Şii Haşdi Şabi ve Irak yönetimi olmak üzere bölgesel olarak sömürgeci güçlerle yarıştı. KDP’nin bu seçimde ağır yenilgi alması, oy kaybetmesi YNK planı değil bölgesel bir plandı. Son iki yıldır çok koldan yürürlüğe konan bir plan var bunun içinde iki yıldır özellikle Barzani ailesini yıpratmayı amaçlayan bir ajanda gündeme konuldu ki amaç KDP’nin 3. Parti durumuna düşürülmesiydi. Bir yandan ABD’deki bir lobinin öte yandan İran-Şii cephesinin saldırıları tümden Barzani siyaset geleneğine dönüktü. Hewler füzelerle vuruldu, Haşdi Şabi Kor Mor gaz sahası ve Hewler’i vurdu, İran Başkan Barzani’yi kötüleyen filimler yaptı, Sharmine Narwani gibi isimlere Barzani karşıtı makaleler yazdırıldı.  Irak maaşları göndermeyerek Mesrur Barzani hükümetini yıpratmaya çalıştı, Kerkük’te vali seçim sürecinin dışında tuttular, Kürdistan’ın bütçesini küçülttüler.  Kürdistan seçim yasasını bile değiştirdiler ve Kürdistan seçim komisyonunun itibarsızlaştırıp devre dışı bırakıp Irak seçim Komisyonunun getirdiler ki KDP’yi 3. Parti yapabilsinler.
Birde Batı’da ABD merkezli bir lobi çalışması yapıldı.  Maaşlı bir Kürt muhalif çevre yaratmak istediler, Şinyar Enwer gibi isimler para ile program yaptı, Meki Amedi gibi isimlere dava açtırdılar, Irak’ın Kürdistan Bölgesi’ne saldırılarını ses etmediler.

Yani Barzanilere karşı Kürdistan bağımsızlık referandumundan bu yana askeri, siyasi, sosyal, ekonomik, hukuki ve psikolojik bir harp başlatıldı.  Bu gerçeği görüp anti-KDP hareketlerinin yüzlerini deşifre etmeden olayı basit bir partiler arası seçim gibi göremeyiz.  Tüm saldıran çevreler rağmen Kürdistan halkının KDP’den yana durduğunu gösterdi. Kürdistan halkı bu biçimde aslında hem Referanduma evet dedi hem de tarihi Barzani hareketine evet dedi. Başkan Barzani’ye evet dedi.

Seçimde yenilenler kim oldu?

KDP’nin kimlerle yarıştığı gerçeğini iyice gördükten sonra “Seçimde kimler kaybetti?” sorusunun cevabını verebiliriz. Seçimde Kürdistan bölgesini Şii cephenin bir mevzisi haline getirmek isteyen herkes kaybetti. Mesela Irak Federal Mahkemesi ve  YNK’yi iktidar yapmak için aldığı seçim ve kota kararları kaybetti. Haşdi Şabi milislerinin Hewler’i kendi çıkarlarının merkezi haline getirmek siyaseti kaybetti. Şii merkezinin mayınlı tarlaya sürdüğü eşek modundaki Bafil Talabani kaybetti.
Gerçek te Bafil Talabani mayınlı tarlaya sürülmüş bir eşek rolü oynadı. Herkes onun mayına basmasını beklediler. Ve o tarihi ve Kürdistan’daki ontolojik dengeleri görmediği için gerçekten de mayına bastı. Çünkü Mele Bahtiyar’ın seçimden bir ay önce söylediği gibi “tarihi bilmiyor, YNK’nin tarihini ve yaşadığı süreçleri bilmiyor, YNK-KDP arasındaki ilişkileri bilmiyor. Şu anda seçim olsa KDP Kürdistan’da birinci partidir” demişti. Bafil Talabani KDP’yi yıkmaya çalışmanın kendisini yıkmak olduğunu, KDP ve YNK’nin ititfak yaptığı dönemde her iki tarafından kazan-kazan durumunda olduğunu görmedi. YNK’nin KDP’nin bir parçası olduğunu ve KDP olmadan hiçbir şey olamayacağını görmedi. Haddini başta Başta Başkan Barzani olmak üzere tüm kırmızı çizgilere hakaret etti. O kadar dolduruşa getirilmiş ti ki seçimde birinci parti çıkacağını düşünüyordu. Özellikle de Hewler’de açık ara kazanacağını düşündü. Hiçbiri olmadı.

Fakat hala Bafil Talabani’yi kullanmak isteyenler çıkacak ve büyük ihtimal onu seçimden önce sahaya sürenler bu kez hükümet kurma çalışması sürecinde sahaya sürecek. Yani aslında Bafil Talabani’nin rolü hata bitmedi.

PKK’nin planları çöp oldu…

Kaybedenleri yazarken PKK’ye ayrı bir sayfa açmak şart çünkü PKK’nin planı basit bir seçimde kendisine yakın olan partinin kazanmasını istemekten çok öteydi. PKK kendine göre bir satranç oyunu kurmuştu. Bafil Talabani’yi KDP karşıtı konumlanmasının ve KDP’ye düşmanlaşmasının aslına YNK’yi bitireceğini biliyordu. Oyunu bunun üzerine kurdu. Bafil Talabani’yi sahaya itmek için elinden geleni yaptı. PKK tüm kurumları, partileri, medyası vb ne imkânı varsa Bafil Talabani propagandasına atadı. Hatta daha Mazlum Abdi’nin karizmasını bile Bafil Talabani’ye kurban etti. PKK biliyordu ki  KDP’ye düşman bir YNK biter. Bu biçimde hem KDP’den hem YNK’den kurtulmayı esas aldı. Fakat hiçbir çünkü Güney Kürdistan halkı ne başkan diye lanse etmek istedikleri Bafil’i başkan yaptı ne de KDP’yi cezalandırdı. Güney’i bilmeyen tarih bilmeyen Kuzeyliler KDP hain diyor ama Güney Kürdistan halkı KDP’yi birinci parti yapıyor.
Onu geçtik Türk işgalinin olduğu Metina, Amediye, Şeladize hattında KDP ezici biçimde birinci çıkıyor. Eğer KDP, Türk askeri ile aynı mevzide olsa Berwariler, Nirwehiler KDP’ye oy verirmiydi? Elbette hayır. Halk PKK’nin KDP=Türkiye söyleminin doğru olmadığını biliyor, operasyon bölgeleri halkı işgalin nedeninin PKK olduğunu biliyor bunun için PKK’nin desteklediğine oy vermediler. Bu kadar basittir.
PKK kendi manipülasyonu ne Bafil’i başkan yaptırdı ne KDP’yi hain yaptı, PKK’nin gerçeği de iyice görüldü. Kaybedenler kulübünün bir üyesi de PKK oldu. Şimdi ise yine KDP kaybetti demek için uğraşıyorlar.
Evet daha seçimi çok daha yazıp çizeceğiz. Şimdilik başlangıç için birkaç söz yeter.

Diğer Haberler