PKK-AKP görüşmeleri için yol temizliği mi? Şenyaşar ve Yıldız ailesi barıştırıldı

PKK-AKP görüşmeleri için yol temizliği mi? Şenyaşar ve Yıldız ailesi barıştırıldı

PKK ve AKP arasında görüşmelerin olduğu iddialarının olduğu bir dönemde 6 yıldır devam eden ve bir türlü çözülemeyen Şenyaşarlar konusunda artarda gelişmeler yaşandı.  Öncelikle iki gün önce hem Şenyaşar ve Yıldız ailesinin tutuklu fertleri bırakıldı. Şimdi ise DEM Parti ve AKP öncülüğünde barış yemeği yenecek.

Medyada çıkan haberlere göre talep ailelerden geldi, oysa Kuzey Kürdistan ve Türkiye siyasi masalarında konu böyle ele alınmıyor. Yaklaşık 6 yıldır anne Emine Şenyaşar’ın büyük bir acı içinde yaptığı eylemlere rağmen sorunun çözümü için AKP’den hiçbir adım atılmamış hatta yumuşatıcı bir tutum gösterilmemişti.  Siyasi çevreler AKP ve PKK’nin bir zamanlar halkın vicdanını yaralayan Roboski meselesindeki gibi  AKP ve PKK’nin kamuoyundaki bazı yaraların iyileştirilerek yol temizliği yapılması için ortak karar alındığını belirtiyorlar.

İkinci Roboski meselesi:

AKP ve PKK arasında görüşmelerin olduğu ve çözüm süreci adı ile kamuoyu ile tartışmalar yapıldığı 2013 yılı Mart ayında  Abdullah Öcalan İmralı’ya gelen HDP Heyetindeki Demirtaş’a şunları söyleyecekti: Madem bir barışma sürecinden bahsediyoruz o zaman genel bir barışın prototipi olarak Roboskili aileler ile AKP’yi bir araya getirip uzlaşma sağlaya bilirsiniz. Anladığım kadarıyla Roboski meselesi AKP’yi çok zorluyor. Bunun diğer failli meçhuller, kirli olaylarla anılması daha doğru olur.” Öcalan’ın bu söyleminden sonra Erdoğan Roboskili aileler ile görüşmüş ve daha sonra içinde  şu an DEM Parti milletvekili ve yönetici olan Meral Danış Beştaş’ın da içinde olduğu gurup hukuku sürecin AB’ye taşınmasını engellemişti.

Şimdi de AKP’nin girişimi ile Şenyaşar davasında uzlaşma sağlanıyor aktörlerde o dönemin benzerleri Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk ve AKP’li çevreler..

Neler olmuştu?

Eski AK Parti Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları ve korumalarının 14 Haziran 2018 seçimi öncesinde Suruç’ta Şenyaşar ailesinin işyerine saldırması ile başlayan husumet, önceki gün tüm tutuklu sanıkların tahliye edilmesinin ardından ailelerin talebi üzerine DEM Parti ve AK Parti heyetleri aileleri ziyaret etti.

İki aileyle görüşen AK Parti heyetinde Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ ile eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül; DEM Parti heyetinde ise Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk yer aldı.

Bir sonraki aşamada iki ailenin katılacağı bir barış yemeği düzenleneceği ve öncesinde de görüşmelerin devam edeceği ifade edildi.

Temasları DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ve eski AK Parti milletvekili İbrahim Halil Yıldız duyurdu.

Diğer Haberler