İran Dışişleri Bakanı: Savaşın bölgede yayılmasını istemiyoruz

İran Dışişleri Bakanı: Savaşın bölgede yayılmasını istemiyoruz

İranlı Bakan Arakçi, 13 Ekim 2024 Pazar günü resmi ziyaret kapsamında Irak’ın başkenti Bağdat’a giderek, Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi.

Arakçi’nin Bağdat ziyaretini, Lübnan ve Gazze’de çatışmaların yayılmasını önleme, ateşkes çabalarını görüşme, İran ve Irak’ın özellikle Gazze ile Lübnan’da çatışmalar konusunda ortak tutum sergilemesi ve hep birlikte barış yoluyla bölgeyi İsrail saldırılarından uzak tutmak için adım atılması amacıyla gerçekleştirdiği iddia edildi.

İki mevkidaşın, görüşmelerinin ardından gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında Arakçi, Irak’a, topraklarının İran’a saldırmak için kullanılmasına izin vermediği için teşekkür ederek, Gazze ve Lübnan’daki mülteciler konusuna dikkat etmenin uluslararası toplumun görevi olduğunu vurguladı.

İran’ın “savaş ve genişleme” peşinde olmadığını ve bölgede barışı sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Arakçi, Gazze ve Lübnan savaşının durması gerektiğinin altını çizerek, bölgede yaygın bir savaş olasılığı olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan Hüseyin ile Lübnan ve Gazze’deki savaşın yanı sıra bölgenin karşı karşıya olduğu tehlikeli zorlukları görüştüklerini dile getiren Arakçi, “Irak, bölgedeki çatışmaların tırmanması konusunda uyarıda bulunarak, Irak topraklarının İran’ı hedef almak için kullanılmayacağını vurguladı.” dedi.

Öte yandan Bakan Fuad Hüseyin, “Barış ve savaş kararı Iraklıların elindedir. Bölgedeki savaş uluslararası barışı tehdit etmektedir. Irak’ı bölgedeki herhangi bir savaşın dışında tutmaya çalışıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Diğer Haberler