İran devletinin Doğu Kürdistanlıların yaşadığı kamplara yaptığı saldırının üstünden 2 yıl geçti

İran devletinin Doğu Kürdistanlı sivil kamplarına yaptığı saldırının üstünden 2 yıl geçti

İran devleti Doğu Kürdistan ve İran’da baş gösteren Jina Amini başkaldırısı döneminde başkaldırıya öncülük eden PAK; PDK-I ve Komela  hareketlerini tehdit etmişti. Ve 28 Eylül günü Güney Kürdistan’da bulanan siyasi hareketlerin kampları ve sivillerin kaldığı yerleşim yerlerine saldırdı. Saldırı da içinde çocuk ve kadınlarında olduğu 18 kişi hayatını kaybetti 50 kişi ise yaralandı. İran’ın saldırılarda 70’ten fazla balistik füze ve İHA kullandığını açıklanmıştı.

İran devleti Doğu Kürdistan’daki halkı teslim almak ve Güney’de üslenen Doğu Kürdistanlı hareketleri etkisiz hale getirmek için 2022 yılı boyunca Güney Kürdistan sınırlarında pek çok terörist eylem düzenlendi. Bunlardan biri de 28 Eylül günü yaşanan saldırılardı. Bu saldırılar üç ayrı yerde gerçekleşti.

Saldırılardan biri KDP-İ’nin Koye’de bulunan kalesini hedefledi. Sivillerin yaşadığı ve içinde okulların da olduğu kampta halk büyük zarar gördü.   Çocuklar aylarca eğitimden kopmak zorunda kaldı.

Süleymaniye’nin Qeredax bölgesinde bulunan Komela hareketine ait kampa da saldırı düzenlendi ve burada 2 Komela peşmergesi şehit düştü, 9 kişi yaralandı.

Kayıplardan en büyüğü ise PAK’ın Hewler’in Pirde ilçesinde bulanan karargahında yaşanmıştı.  PAK karagahına yapılan saldırıda 9 Peşmerge şehit olmuştu.

Saldırılar sonucunda Rıhan Kenani adlı genç hamile kadın hayatını kaybetmiş ve çocuğu ise sağ doğmuştu. Doğumdan sonra Wanyar adı verilen bebek birkaç saat içinde beyin ölümü gerçekleşmişti.

 

İran devletinin Doğu Kürdistanlı sivil kamplarına yaptığı saldırının üstünden 2 yıl geçtiİran devletinin Doğu Kürdistanlı sivil kamplarına yaptığı saldırının üstünden 2 yıl geçti

Diğer Haberler