Zagros dağlarının insanlığa beşiklik ettiğine dair her gün başka delliler ortaya çıkıyor. Son olarak Kirmanşan’da eski taş devrine ait bir yaşam alanı bulundu.
İran’da yayın yapan medya konuya ilişkin özel bir dosya hazırlayarak Doğu Kürdistan’ın Kirmanşan ili sınırları içinde bulunan arkelojik alana ilişkin önemli veriler paylaştı. Rapora göre 300 hektar üzerindeki bir alanı kapsayan bu önemli arkelojik alan açık müze olarak organize edilecek.
Bexter Gazetesinde yer alan raporda İran Eski Eserler müdürü Eli Beki’nin açıklamasına da yer vererek Zagros dağları yamacına düşen alanın mağaralardan oluştuğu ve çevredeki avcılar tarafından kullanıldığını belitti.
Açıklamada alanda kalan insanların gece mağarada gündüz ise dışarda yaşadığına dair işaretler bulunduğu belirtildi. Beki acıkmasında “öyle görülüyor ki eski taş çağında ki bu alanda değişik insan gurupları tarafından kullanılmış ayrıca dönemsel olarak alana gelip avcılık için gereçleri yapan guruplar da burada bulunmuş” dedi. Bekir açıklamasının devamında “alandaki çalışmalarımızı iki ayrı aşamada yaptık. Birinci aşamada 60 kazma bulundu. Bunlar yaklaşık olarak bir milyon yıl önce yapılmış. İkinci aşamada ise çok daha fazla el yapımı av ve yaşam gereçleri bulundu. Buda gösteriyor ki Kirmanşan’da 1 milyon yıl önce hayat varmış” dedi.
Beki ayrıca bulunan alanın bir ilk olduğunu belirterek “İran’da ilk kez böyle bir alan ve bulunuyor. Daha önce de bir yaşam alanı bulunmuştu ama içinde sadece bir av aleti vardı. Bu bir ilk” dedi.
Zagros-Toros dağ silsilesi insanlığa beşiklik eden temel alanlar olarak biliniyor. Güncel olarak Kürdistan toprakları insanlığın tüm aşamalarının yaşandığı bir alan olarak kabul ediliyor. Kürtlerin de bölgenin yerli halkı olduğu konusunda da ortak bilimsel görüşler var.