Mesrur Barzani: Hükümet, farklı dinler ve kültürler arasındaki bir arada yaşamayı korumaya kararlı

Mesrur Barzani: Hükümet, farklı dinler ve kültürler arasındaki bir arada yaşamayı korumaya kararlı

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, hükümetin, farklı dinler ve kültürler arasındaki bir arada yaşamayı sürdürmeye ve teşvik etmeye kararlı olduğunu ve Kürdistan’daki bileşenlerin Kürdistan’ın siyasi, kültürel ve sosyal yaşamında önemli bir rol oynadığını söyledi.

Başbakan Barzani, Erbil’de düzenlenene “Ülkedeki İlk Süryani Sempozyumu” kapsamında yaptığı konuşmaya, sempozyumun tüm konuklarını Kürdistan Bölgesi’nin başkenti ve “farklı din ve kültürlerin bir arada yaşama başkenti” Erbil’de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı.

Mesrur Barzani, sempozyumda sunulan tartışmalar ve araştırmaların “Süryani kültürünü daha da geliştirmesi ve Kürdistan Bölgesi’ndeki farklı dini ve etnik toplulukların barış içinde bir arada yaşama ruhunu güçlendirmeye hizmet etmesi temennisinde bulundu.

“Kürdistan tarih boyunca her zaman farklı milletlerin, dinlerin ve mezheplerin beşiği olmuştur.” diyen Mesrur Barzani, Kürdistan üzerinde Sümer, Akad, Dani, Asur, Süryani uygarlıkları ve daha pek çok farklı uygarlığın ortaya çıkıp, geliştiğini dile getirdi.

Başbakan Mesrur ​​Barzani’nin de belirttiği gibi Barzan bölgesinde “aynı zamanda camiler, kiliseler ve sinagoglar da yer aldı. Bu farklı din ve kültürlere mensup insanlar bir arada yaşadılar ve birbirlerinin farklılıklarını kabul ettiler.”

Kürdistan Bölgesi’ne saldırıldığında din ve kültür ayrımı yapılmayıp, herkese eşit davranıldığını anlatan Başbakan, “Tüm zorluklara ve olumsuzluklara göğüs gerebilmek için kardeş olarak birlik olmalıyız.” dedi.

Mesrur Barzani, “Mart 1991 ayaklanmasından, parlamento seçimlerinden ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinin kurulmasından bu yana, Kürdistan’daki bileşenler Kürdistan’ın siyasi, kültürel ve sosyal yaşamında önemli bir rol oynadı.” ifadesini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, Kürdistan Bölgesi’nin özelliklerinden biri olan bir arada yaşamayı korumaya ve geliştirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Başbakan, “Bu güzel kültürü her zaman savunmaktan, korumaktan, her türlü aşırı ve ayrımcı düşünceye karşı çıkmaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

Mesrur Barzani, “Ülkemizi daha da kalkındıracak, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal yapısını koruyacak, birlikte yaşama ruhunu daha da geliştirmek ve güçlendirmek, barışı, birliği, demokratik ilkeleri, karşılıklı kabulü ve kutsal değerlere saygıyı pekiştirmek için hep birlikte çalışmalıyız.” sözlerini paylaştı.

Bileşenlerin haklarının sağlanması konusuna da değinen Başbakan, “Son dönemde bazı yerel güçler ve federal kurumlar bileşenlerin haklarını ihlal etmeye çalıştı ama biz tüm gücümüzle bunlara karşı çıktık ve bazı haklarımızı geri aldık. Parlamentonun bir sonraki döneminde idari ve parlamenter alanlarda toplulukların haklarını gerektiği gibi pekiştireceğiz.” açıklamasında bulundu.

Kaynak:K24

 

Diğer Haberler