PKK’nin silahlı güçlerinin olduğu bölgelerde halktan vergi adı altında haraç toplanıyor. Her yüz koyuna ve bir çift ineğe belirlenen miktar köylülerin belini bükmüş durumda. “Parayı vermezsek bir dahaki yıl yaylalara çıkmamıza izin vermezler” diyen halk parayı nasıl vereceğini düşünüyor.
Güney Kürdistan halkı 1980’lerin sonundan itibaren PKK’nin silahlı güçlerinin yerleştiği yerlerde büyük zarara uğradı. Bir yandan TSK’nın hedef oldular öte yandan PKK köylerine geliş gidişe izin vermedi. Köylerine gelip giden köylülerde her yıl “yardı, fitre-zekât, vergi” vb isimlerle bir de PKK’ye haraç ödemek zorunda kalıyor.
PKK’nin silahlı birimleri Soran’a bağlı Hinere, Goşine, Kandil, Karox, Roste, Kela Şin, Berde Sor, hattındaki halkın kendilerini Eylül ayı içinde vergi (!) vermesi gerektiğini belirterek verilecek miktarı açıkladılar. Birimler yaylacıları bir araya getirerek her yüz koyun başına 200 dinar (130 dolar) iki çift ineğin bedeli ise 1 milyon dinar (800 dolar) olarak belirlendi. Belirten PKK’ye bağlı silahlı birimler, para vermeyi kabul etmeyenlerin cezalandırılacağını ve belirlenen miktara denk düşen kadar koyuna el koyacaklarını belirttiler.
Adı geçen bölgedeki halk uzun yıllardır PKK ve TSK çatışmasından ve İran topçu birliklerinden dolayı mağdur olmuş durumda. Temel geçim kaynağı hayvancılık olan halk zaman zaman yayla mevsimi bitmeden alanı terk etmek zorunda kaldılar ve hatta zaman zaman çatışma ortamında kayıplarda verdiler. Yoksul halk mayıs ayı ile beraber hayvanlarını yaylalara götürüyor. Buralarda PKK’nin değişik isimlerle faaliyet yürüten birimlerinin mobingine maruz kalıyorlar. PKK her sonbahar vergi adı altında halktan haraç topluyor.
Konuya ilişin olarak eleştirisi olan Horne bölgesinde yaşayan bir kişi ise şunları söyledi: “Konuşuyorum ama adımı açıklamayın, çünkü ben bu yaylalara gelmeye mahkumum ve köyüm de hemen yakında. 150 tane koyunum var, yaylamın kenarında birazda domates ekip satıyorum. Başka bir gelirim yok ve 6 çocuğum var. Kendim zar zor geçiniyorum. Ama her yıl PKK’ye para ödüyorum. PKK’liler eğer onları eleştirdiğimi duysalar peşimi bırakmazlar. Gelip otlağımızda yangın çıkarırlar, köye gelip tehdit ederler.” Dedi.
Yine Goşine bölgesinden bir vatandaşta isminin açıklanmasını istemedi ve şunları söyledi: “PKK burada halkın nefes almasına izin vermiyor. On tane koyunu olan yaşlı adamdan bile vergi alıyorlar. Bu bölgede bazıları PKK ile ticaret yaptıkları için olaylara sesini çıkarmıyor. Fakat bizim gibi yoksullar etkileniyor” dedi.
Başta Behdinan olmak üzere Kürdistan bölgesinde halk PKK’nin savaşı sistematik biçimde Güney Kürdistan’a kaydırmasından büyük mağduriyet yaşadı. Yüzlerce köy hala boş ve bir çok köy boşaltılma tehlikesi altında.