Birleşmiş Milletler(BM), Kürt Diaspora Konfederasyonu tarafından yapılan Kürtlerin Lozan Antlaşması başvurusunu kabul etti. Başvuru “Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkının uygulanmadığı” tezi ile yapıldı. BM kabul ettiği başvuruya karşı Türkiye’den savunma isteyecek.
Ankara ret etmişti
Kürt Diaspora Konfederasyonu (DİAKURD) avukatlarından Hişyar Özalp ve Rıdvan Dalmış, Lozan Antlaşması’nın iptali ve “Kürt halkının self-determinasyon hakkının uygulanması” talebi ile temmuz 2023 yılında Danıştay’a açtığı iptal davası ret edilmişti. Ankara 6. İdare Mahkemesi Özalp’ın gönderdiği Lozan Antlaşması’nın iptali dilekçesini karara bağladı. Türkiye’de bu davayı inceleyecek herhangi bir otoritenin olmadığını belirten mahkeme, davayı esastan ret ettiğini açıklamıştı.
Lozan Antlaşması’nın iptali ve Kürtlerin kendi kaderlerini tayin hakkını isteyen DİAKURD avukatları Türkiye’de iç hukuk yollarını tükettikten sonra davayı uluslararası mahkemelere taşıyacaklarını açıkladı. Kürtlerin Lozan Antlaşması’ndan sonra 100 yıldır baskı altında olduğu, sistematik asimilasyona tabi tutulduğu, bir halkın doğuştan gelen haklarının bu antlaşmaya dayanarak ortadan kaldırıldığını belirten avukatlar, Lozan Antlaşması’nın iptali için ellerinden gelen tüm çabayı sarf edeceklerini söylemiş ve davayı Birleşmiş Milletlere taşımıştı.
Dün itibarı ile BM’nin davayı kabul ettiği açıklandı. BM Türkiye’den savunma isteyecek.
Lozan anlaşması ilk kez uluslararası kurumlar nezdinde tartışmaya giriyor. Diyakurd’un kuruluşundan kısa zaman sonra Lozan’ı uluslararası mecrada tartışmaya açması önemli bir başarı olarak görülüyor.