İran Anayasa Koruma Konseyi seçim sonuçlarını onaylandı

İran Anayasa Koruma Konseyi seçim sonuçlarını onaylandı

İran Anayasa Koruma Konseyi, erken cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını onayladı.

Anayasa Koruma Konseyi Sözcüsü Tahan Nazif, konseyin cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarını onayladığını ve kararı İçişleri Bakanlığına gönderdiğini söyledi.

İran Anayasası’na göre seçim sonuçlarının onaylanmasının ardından İran İslam Cumhuriyeti liderinin yeni cumhurbaşkanının göreve başlaması için kararname yayınlaması gerekiyor.

Kararnamenin yayınlanmasının ardından cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi resmen tanınacak ve göreve başlayacak.

İran’da erken seçim

İran’da refotmist Mesud Pezeşkiyan, 14’üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7’sini alarak ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı, 5 Temmuz’da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayım işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldı. Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,7’sini (16 milyon 384 bin 403 oy) aldı.

Muhafazakar Said Celili ise oyların 13 milyon 538 bin 179’unu aldı. Celili’nin oy oranı yüzde 44,4’te kaldı.

Mesud Pezeşkiyan kimdir?

Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954’te Mahabad kentinde dünyaya geldi.

Soyadı, Farsçada “Doktorlar” anlamına gelen Pezeşkiyan, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.

Pratisyenlik kursunu 1985 yılında tamamlayan Pezeşkiyan, savaştan sonra Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesinde genel cerrahi ihtisasını yaparak eğitimine devam etti.

Pezeşkiyan, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak atandı. Daha sonra Hatemi döneminde 2001’de Sağlık Bakanı olarak atandı, 2005’e kadar bu görevde kaldı.

Diğer Haberler