İran İslam devriminden bu yana yapılan seçimlerdeki en düşük oy kullanma oranlı seçimi dün yapıldı. Kürtler ve muhalifler büyük oranda sandık başına gitmedi. Muhaliflere göre rejime destek yüzde 10 civarında kaldı. Muhalifler “yüzde 90 boykot ile kazanan boykotçular ve rejimin değişmesini isteyenlerdir” diyor. Kürt şehirlerinde sandığa gidiş oranı yüzde 30’larda kaldı. Seçimin birinci turunda da Mahabad, Sine, Bokan gibi şehirlerde oy kullanan seçmen oranı yüzde 28’lerde kalmıştı.
İran’da 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri dün ülke genelinde ve yurt dışında gerçekleşti.
Yüzde 40 ile ülke tarihindeki en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi olan birinci turda Pezeşkiyan oyların yüzde 42,5’ini alırken, Celili’nin oyu yüzde 38,6 olmuştu. İran’da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesut Pezeşkiyan , 14’üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7’sini alarak ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı oldu.
Seçimin ardından ülke genelinde yapılan oy sayım işlemi sona erdi Pezeşkiyan 16 milyon 384 bin 403 oy ile 14. dönem cumhurbaşkanı olarak seçimi kazandı.
İran tarihinin en düşük katılımlı seçim sonucunun ülke siyasetini ne kadar etkileyeceği ise tartışma konusu. Birçok çevre özellikle Batı ile arayış halindeki İran’ın içte ve dışta biraz daha yumuşak bir mesaj vermek ve değişim umudu yaratarak radikal değişimleri engellemek istediğini belirtiyorlar. Birçok çevreye göre Pezeşkiyan görüntüde ılımlı siyaset izleyerek kitleleri ve değişim isteyenleri kontrol edecek fakat İran kendi siyasi çizgisinden vaz geçmeyecek. Bu nedenle İranlı siyasi çevreler bir reformcunun başa geçmesinin İran’ın karakteristik yapısını değiştirmeyeceği inancında.
İranlı muhalifler sosyal medyada seçimin gerçek katılım oranının çok daha düşük olduğunu devletin seçimleri tartıştırmamak için oyları kabarık gösterdiğini belirtiyorlar. Muhaliflere göre Pezeşkiyan İran toplumunun sadece yüzde onunun desteğini aldı. Bu konuda sosyal medyada #10PercentRegime hastagı açtılar. Muhaliflere göre boş