Katledilen Suriyeli Ahmed’in hikayesi: YPG’nin zorumnlu askerlik yasasından kaçtı ama ırkçılardan kaçamadı

Katledilen Suriyeli Ahmed'in hikayesi: YPG'nin zorumnlu askerlik yasasından kaçtı ama ırkçılardan kaçamadı

Suriyelilere karşı saldırı dalgasının neticesinde önceki gün (2 Temmuz) 17 yaşındaki Suriyeli Ahmet Handan El Naif, Antalya Serik’te uğradığı bıçaklı saldırı sonucu öldürülmüştü.

“YPG askeri” olmamak için Türkiye’ye gelmiş

2007 doğumlu El Naif; Suriye’nin kuzeyinde bulunan, şu anda PYD/YPG egemenliğindeki Deyrizor’da yaşayan bir Arap ailesinin çocuğu. Suriyeli insan hakları aktivistleri, YPG’nin son yıllarda egemenliği altındaki bölgelerde 15 yaşını doldurmuş birçok çocuğu “askere alma” adı altında zorla kendi silahlı birimlerine dahil ettiğini bildiriyor. YPG/SDG (Suriye Demokratik Güçleri) de dahil olmak üzere Suriye’deki silahlı grupların 18 yaş altı çocukları zorla silah altına aldığı BM raporlarında da yer almıştı. Son birkaç yılda, o bölgelerdeki birçok Suriyeli genç, YPG’nin zorla “askere almasını” engellemek için aileleri tarafından Türkiye’ye gönderiliyor.

Mevsimlik tarım işçiliği yapıyordu

El Naif de 15 yaşını doldurmasından kısa bir süre sonra YPG tarafından “askere alınması” ihtimali doğması üzerine Türkiye’ye kayıt dışı yollardan gelen birçok Arap gencinden biri.

2022’nin sonlarında Türkiye’ye gelen ve bir süredir Antalya Serik’te mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan El Naif, çoğu kendisi gibi “YPG askeri” yapılmaktan kaçarak Türkiye’ye kayıt dışı olarak gelen Deyrizorlu 7 arkadaşıyla birlikte yaşıyordu. Arkadaşlarının bazıları kendisi gibi tarım işçisi olarak bazıları da lokantalarda çalışıyor.

Birkaç gün önce taşınmışlardı: “Daireye Suriyeliler gelmiş”

Öldürülmesine neden olan saldırıdan birkaç gün önce, arkadaşlarıyla birlikte Serik’in Kökez Mahallesi’nde bir eve taşındılar.

El Naif’in ev arkadaşları, taşındıkları sırada sokaktaki bazı kişilerin sorması üzerine Suriyeli olduklarını söylediklerini ve eve girerlerken sokakta “Bu evde Suriyeliler oturacakmış”, “Daireye Suriyeliler gelmiş” şeklinde bazı cümleler duyduklarını anlatıyor.

Evin içinde saldırıya uğradılar

2 Temmuz Salı günü öğle saatlerinde, mahallede 30-40 kişilik bir grup “Suriyelileri istemiyoruz” diye sloganlar atarak evin bulunduğu sokağa girdi. Sloganlar atan gruptaki bazı kişiler, birkaç gün önce “Suriyelilerin taşındığı” bilinen eve yöneldi. Evde bulunan El Naif ile bazı arkadaşları, sıcak nedeniyle dairenin kapısı açık halde evde oturuyorlardı. Eve giren saldırganlar El Naif ile arkadaşlarına saldırdı.

El Naif, ellerinden kurtularak evden dışarı çıktı ancak dışarıdaki kalabalıktakilerin saldırısına uğradı. Onların da ellerinden kurtularak arka sokağa kaçabilen El Naif, motosikletle önünü kesen 18 yaşın altındaki üç saldırgan R.Ö. (17), Y.Y. (15) ve İ.A. (17) tarafından bıçak darbeleriyle öldürüldü.

R.Ö., Y.Y. ve İ.A., yakalanarak tutuklandı.

Kaynak: Serbestiyet

Diğer Haberler