ABD Dışişleri Bakanlığı Raporunda, PKK’nin Rojava’da çocukları zorla silah altına aldığını belirtildi

ABD Dışişleri Bakanlığı Raporunda, PKK’nin Rojava’da çocukları zorla silah altına aldığını belirtildi

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu yılki Suriye İnsan Ticareti raporunda; Suriye Demokratik Güçleri (SDG), çocukları zorla silah altına aldığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2024 İnsan Ticareti Raporu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in hazır olduğu bir programda sunuldu.

Suriye’de İnsan Ticaretine ilişkin ayrıntılı raporda,  Suriye devleti ve HSD dışında da başka güçlerin de çatışmalarda kız ve erkek çocukları kullandığı belirtildi.

Aynı rapora göre, ABD’nin HSD’yi ortağı olarak tanımladığı ve HSD’nin ana bileşeninin Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Koruma Birlikleri (YPJ) olduğu ve PKK’nın Rojava Kürdistan’daki askeri kanadı olduğu, Örgütün çocukları silahlandırdığı ve istismar ettiği ifadeleri de yer aldı. Raporda ayrıca “her ne kadar Birleşmiş Milletler ile anlaşma imzalamış olsa da HSD’ya bağlı silahlı gruplar  2022 ve 2023’te çocukları silahlandırma çalışmalarını durdurmadılar” dendi. .

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda devamla şunlar söylendi ;” Suriye’de çocukların savaşta kullanılması ve destekliyici güç dolarak kullanılmak için  silahlandırılması oldukça yaygındır.  2018 yılı başından itibaren uluslararası gözlemciler bu uygulamanın kapsamının gruplara göre değiştiğini ancak silahlı guruplarca çocukların  silahlanmasının devam ettiğini görülüyor, grupların ve çocuk istismarı halen devam ediyor. Suriye hükümet güçleri, Suriye rejimini destekleyen milisler ve devlet dışındaki silahlı gruplar – Özgür Suriye Ordusu (Suriye muhalefeti), ayrıca Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG), PYD’ye bağlı Devrimci Gençlik Hareketi,  Kadın  Koruma Birlikleri (YPJ) ve  Demokratik Suriye Güçleri (SDG), IŞİD, Hayat Tahrir El Şam ve El Kaide grupları, kız ve erkek çocuklarını asker olarak alıp silahlı askerler olarak kullanıyorlar. “

Ayrıca açıklandı; Hayet Tahrir El Şam ve IŞİD, çocukları canlı kalkan, intihar bombacısı, köpek bakıcı ve cellat olarak kullanıyor. Bazı silahlı gruplar ve milisler de çocukları zorla çalıştırma ve casus olarak kullanıyor; bu da çocukların baskı ve ağır cezalarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor” dendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, IŞİD’in Rojava Kürdistan’ındaki El Hol ve Roj kamplarındaki çocukları silahlandırmaya zorlamak ve şiddet ile eğitmek için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca Suriye’nin Kuzey Batısında Devrimci Gençlik Hareketi, 12 yaşındaki erkek ve kız çocuklarını askere alıyor, silahla donatıyor, eğitiyor ve kullanmaya devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2024 İnsan Ticareti Raporunda; Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin çocukların istismarına son verilmesi ve ailelerine gönderilmesine yönelik eylem planını onayladı. Fakat uluslararası bir sivil toplum kuruluşları, HSD gruplarının   2022 ve 2023’te çocukları silah altına almaya devam ettiği ifadeleri de yer aldı.

Ayrıca raporda : “Kuzeydoğu Suriye’deki Devrimci Gençlik Hareketi (Ciwanen Şoreşger), eğitim oturumları ve sahte çağrılar yoluyla çocukları şiddet yanlısı Kürt gençlik örgütüne katılmaya ikna ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra uluslararası kuruluşlar da Devrimci Gençlik Hareketi’nin çocukları silahlandırmak için hile ve hilelere başvurduğunu ve kullanmaya devam ettiğini bir çok zaman rapor ediyor. Ayrıca gözlemcilere göre bu çocuklara Irak Kürdistan Bölgesi’nin Kandile dağlarında askeri eğitim veriliyor” dendi.

Diğer Haberler