PYD’ye bağlı milisler üç ayda 15 gazeteci ve sivil aktivisti kaçırdı

PYD’ye bağlı milisler üç ayda 15 gazeteci ve sivil aktivisti kaçırdı

PYD’ye bağlı silahlı milis güçleri son üç ayda Rojava Kürdistan’ın  farklı kent ve kasabalarında evlere  baskın düzenleyerek, muhalif Kürt yapılara üye olan 15 siyasetçi, gazeteci ve aktivisti kaçırdı. Kaçırılanlar içinde 18 yaşın altında iki çocukta var.  Ailelerinin ve siyasi çevrelerin tüm girişimlerine rağmen bu kişilerin nereye götürüldüğü ve ne durumda olduklarına dair bilgi alınamıyor. Ayrıca bu kişilerin ne ile suçlandığı da bilinmiyor. PYD bu kişilere avukat tahsis edilmesine de şu ana değin izin vermedi.

Çoğu ENKS bünyesinde ki yapılara mensup bu kişilerin hayatlarından ise endişe duyuluyor. Daha önceleri Behzat Dursun, Mişel Temo gibi pek çok isim PYD’nin koordine ettiği karanlık güçler tarafından faili meçhule kurban gitti. PYD’nin muhaliflere dönük baskı rejimi ise gün be gün katlanarak devam ediyor.

Geçtiğimiz mart ayı sonundan bu yana PYD militanları tarafından kaçırılan ENKS kadroları ve destekçilerinin isimleri şöyle:

1- Gazeteci Rakan Ahmed (PDK-S meclis üyesi), kaçırılma tarihi: 31 Mart 2024.

2- Aktivist Marwan Liyani (ENKS yerel meclis üyesi), kaçırılma tarihi: 1 Nisan 2024.

3- Hesam Dorsin (Kürdistan Halk Partisi – Suriye yerel komitesi üyesi), kaçırılma tarihi: 1 Nisan 2024

4- Gazeteci Ahmed Sufi (PDK-S bölge konseyi üyesi), kaçırılma tarihi: 2 Nisan 2024.

5- Nasir Jaro (Kürdistan Birlik Partisi – Suriye’ye bağlı Xunav Folklor Grubunun üyesi), kaçırılma tarihi: 21 Nisan 2024.

6- Mejdal Deham Hac Qasim (Kürdistan Birlik Partisi-Suriye yerel komitesi üyesi ve Xunav Ya Folklori grubunun başkanı), kaçırılma tarihi: 9 Mayıs 2024.

7- Sead Kawa Gunreş (Kürdistan-Suriye Birlik Partisi’ne bağlı Xunav Ya Foliklori grubunun üyesi), kaçırılma tarihi: 9 Mayıs 2024 ve 9 Haziran’da serbest bırakıldı.

8- Salih Hamid Bekari (Kürdistan-Suriye Birlik Partisi’ne bağlı Xunav Ya Foliklori grubunun üyesi), kaçırılma tarihi: 9 Mayıs 2024.

9- Abdulrehman Şengê (PDK-S Bölge Konseyi üyesi), kaçırılma tarihi: 6 Haziran 2024.

10- Ahmed Remo (PDK-S yerel meclis üyesi), kaçırılma tarihi: 7 Haziran 2024.

11- Eli Remo (Bağımsız), kaçırılma tarihi: 7 Haziran 2024.

12- Khalid Miro (PDK-S parti meclisi üyesi), kaçırılma tarihi: 9 Haziran 2024.

13- Fawaz Bengo (Kürdistan Demokratik Birlik Partisi lideri), kaçırılma tarihi: 9 Haziran 2024.

14- Berivan İsmaîl (ENKS Muhabiri), kaçırılma tarihi: 9 Haziran 2024.

15- Mihemed Tehlo (PDK-S yerel meclis üyesi), kaçırılma tarihi: 10 Haziran 2024.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), PYD’nin eylemlerini kınadı ve kaçırılanların derhal serbest bırakılmasını talep etti.

PYD’nin Suriye Kürdistanı’nın şehir ve kasabalarındaki siyasi aktivistleri ve gazetecileri kaçırmadaki amacının halkı korkutmak olduğunu vurguladı.

Diğer Haberler