İŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin üstünden 10 yıl geçti

İŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin üstünden 10 yıl geçti

Bugün Musul ve çevresinin bölgede büyük bir yıkıma neden olan IŞİD tarafından işgalinin onuncu yıl dönümü.

Bundan 10 yıl önce, 10 Haziran 2014 tarihinde, binlerce Irak askeri, polis ve güvenlik personeli, IŞİD’in Musul’a gelişi üzerine  Musul’dan  çekilmiş, bu nedenle Musul’un dış mahalleleri ve çevresi de işgal edilmiş ve işgal edilmişti.

Belgeler o tarihte Musul’da 100.000 Irak askeri olduğunu belirtiyor. Bu ordu tek saat direnmeden   kısa sürede kaçarak tüm ağır silahları IŞİD’e bıraktılar. Nuri Maliki döneminde gerçekleşen bu olay hala aydınlatıla bilmiş değil. Musul işgalinde kimlerin rolü varda kimler göz yumdu meselesi önemli bir soru olarak duruyor.  Herkesin Sünnilerin Şii baskısına direnişi olarak gördüğü IŞİD’in gittikçe uluslararası güçler tarafından kullanılan çoklu  taşeron bir yapı olduğu ortaya çıktı.  IŞİD en büyük saldırıları ise Kürtlere yaptı. Özellikle de Musul’un Irak ordusu tarafından terk edilmesinden sonra IŞİD Şengal’i kuşatmaya aldı ve büyük bir katliam gerçekleştirdi.

Irak hükümeti 10 Temmuz 2017’de Musul şehrinin IŞİD’ten kurtarıldığını açıkladı ancak o tarihten bu yana Musul’un alt yapı hizmetleri hiçbir zaman tamamlanmadı. IŞİD’in elinden kurtulan Musul bu kez Haşdi Şabi militanlarının elinde duruyor.

Diğer Haberler