YNK’nin Bağdat yanlısı tutumuna rağmen, KDP Kerkük’e Kürt vali atanması konusunda kararlı tutumunu sürdürüyor

YNK’nin Bağdat yanlısı tutumuna rağmen, KDP Kerkük’e Kürt vali atanması konusunda kararlı tutumunu sürdürüyor

19 aralıkta yapılan Kerkük seçimlerinin üzerinden 6 ay geçti buna rağmen hala taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı için vali atanamıyor.

Türkmenler ve Araplar Kürt bir vali atanmasını engellemek için harekete geçmiş durumda. YNK ise birinci parti olmasına rağmen şu ana değin elini taşın altına koyup tartışmalara öncülük yapa bilmiş değil. Çünkü YNK seçim öncesi Şiilerle ittifak halinde hareket etti. Şu anda da vali konusunda da Şiilerden bağımsız hareket edemiyor.

 Iraklı kaynaklar Özellikle radikal Şiilerin YNK’nin sessiz kalmasını istediğini belirtiyor. Şii ve Sünni Arapların süreci geciktirerek sonuçta Kürtlerin başka bir seçeneğe mahkum edilmesi konusunda anlaştığını belirtiyorlar. YNK’de bu düzeneğin dışına çıkamıyor ve aylardır Kerkük’e vali seçilemiyor. Araplar Pelakan köyü ve diğer Kürt köylerinde Kürtleri arazilerinden çıkarmaya çalışıyor.

YNK’nin birinci parti çıkmasına rağmen öncülük yapmaması nedeni ile bu kez KDP kolları sıvadı. KDP taraflarla görüşmeler yaparak Kürt bir vali atanmasını sağlamak için uzlaşma zemini yakalamaya çalışıyor.

Konuya ilişkin olarak Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, yakında vatandaşlara sunduğu hizmetleriyle Kerkük’teki tüm tarafları memnun edecek bir vali seçeceklerini belirtti. Reber Ehmet şunları söyledi: “Kerkük’ün valisi kesinlikle bir Kürt olacak. Yakın gelecekte Kerkük’e, Kerkük halkına iyi hizmet edecek, tüm toplumların kabul edeceği bir vali seçmek için taraflarla yoğun görüşmeler yapacağız.”

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı olan KDP’li milletvekili Şaxewan Abdullah’ta konuya ilişkin şunları söyledi: “Kerkük’teki mevcut durumu reddettik. Kentin mevcut durumundan istifade edenler oldu bu nedenle yönetimin aynı kalmasını istiyorlar. Şehrin mevcut yönetiminin değiştirilmesi amacıyla da seçim yaptık. İl meclisi seçimlerinin sonuçları ve milletlerin liyakatleri dikkate alınacak. Kerkük’te yerel yönetim kurulması ve şehre Kürt vali atanması yönünde değişikliklerle karşı karşıyayız.”

Diğer Haberler