PKK, Şengal’de kaçırdığı 4 kız çocuğunu Irak ordusuna teslim etti

PKK, Şengal’de kaçırdığı 4 kız çocuğunu Irak ordusuna teslim etti

PKK’nin Şengal’in Um Ziban yerleşkesinde 3 gün önce kaçırdığı 4 kız çocuğu Irak ordusuna teslim edildi, çocukların ifadeleri alındıktan sonra ailelerine teslim edildiği öğrenildi.

29 Mayıs 2024 Çarşamba günü  Şengal sınırları içinde bulunan ve Arapların yaşadığı Um Ziban yerleşkisinde kaçırdığı 5 kız çocuğu medyada gündem olmuştu.  Kızların mensup olduğu Dimeli aşireti gençleri silahlanarak PKK’ye karşı savaş ilan etmişti. Bunun üzerine Irak ordusu devreye girmiş ve kızları geri getirme sözü vermişti.

Darka Mazi’nin kaynakları, Irak ordusunun 20’nci Tümen Komutanı Asil Hamze’nin dün 30/5/2024 Cuma günü YBŞ ilişkileri sorumlusu Serhet Afrini ile YBŞ’deki kızların akıbeti konusunda görüştüğünü duyurdu. Karargahı Hanesur’da bulunan yetkililer, bu kızların Sincar Dağı’ndan iadesi konusunda anlaşmaya vardı. Bunun üzerine Irak ordu komutanı Asli Hamza kızlarla görüşerek çocukları teslim aldı.

Kaynaklarımıza göre, kaçırılan 5 kız çocuğundan 4’ü, Beac soruşturma hakimi tarafından ifadeleri alındıktan sonra iade edilerek evlerine geri gönderildi.

Geri dönen kızların isimleri şöyle:

Rehef Nasır Casim 2012 doğumlu

Shahe Samir Himedi 2013 doğumlu

Dua Ewad Muhammed 2013 doğumlu

Muna Miyeser Casim 2013 doğumlu

Kızlardan babası PKK ile ticari ilişkileri olan bir tanesi ise PKK’de kaldı. Kaynaklar PKK’nin 13 yaşındaki kızın babasına “Eğer kızın geri dönerse ticare ilişkilerimizi keseriz” biçiminde tehdit ettiği öğrenildi.

PKK Şengal’de “Şengal Kadın Meclisi” adı ile yürüttüğü çalışmalarda çektiği yaşları 13-16 arası değişen sayısı 70’e yaklaşan kız çocuğunu kaçırdığı biliniyor. Yoksulluk ve Şengal katliamının travmasını yaşayan Şengalli aileler ise çocuklarını istediği zaman tehdit ediliyor. PKK askeri güçlere aldığı kız çocuklarının ailelerine 100-200 dolar arası para vererek aileleri susturuyor.
Arap çocuklarını Irak ordusuna teslim eden PKK Rojava’da ise kaçırdığı çocukların ailelerine çocuklarını göstermiyor ve haklarında bilgi bile vermiyor.

Diğer Haberler