Irak sınır muhafızlarının bölgede iki askeri karakol kurmasının ardından 11 yıl aradan sonra Duhok’un Kaşane köyü sakinleri evlerine döndü. Halk Peşmerge güçlerinin kendi başına veya Irak Sınır Muhafızları ile koordineli alanlara gelerek sivil halkı korumasını istiyor. Zaxo’nun Haftanin alanında bulunan Keşane köyü uzun yıllar PKK tarafından işgal edildi. PKK 1990’dan sonra alana hakim oldu ve köy o tarihten sonra sürekli bir istikrarsızlık yaşadı. Halk çoğu zaman köyden çıkmak zorunda kaldı.
PKK 2000 yılından sonra köyü Kuzey Eyaletleri karargahı olarak kullandı. Köyün girişine kontrol noktası kurup Öcalan posteri astı. Köylülerden vergi adı altında haraç aldı. 2011 yılında PKK’nin köyün içine kamp kurması nedeni ile köye girişi kısıtladı. Köyün sürekli top ve uçak saldırısı hedefi olması ile de köy boşaldı.
Son olarak 2020 yılındaki Pençe kilit operasyonu ile PKK 30 yıldır tuttuğu alanı TSK’ya bıraktı. Irak sınır muhazları ve Peşmerge’nin koordineli hareketi ile alana karakol kondu ve TSK bir kaç kademe geri çekilmek zorunda kaldı ve köyüler de alana yerleşti.
Köylüler, çoğu Kürtlerden oluşan Irak sınır muhafızlarının Kürdistan Bölgesi ile koordineli olarak köylerine gelmesinden büyük heyecan duyuyor çünkü bu, hayatlarının normale dönmesinin yolunu açıyor.
Bölgede PKK ile Türkiye arasında yıllardır çatışmalar yaşanıyor. Yerel güçlerin, askeri karakolların kurulmasının ardından ise köylüler, geri dönüşlerini kutlamak için bir araya geldi.
Komşularıyla halay çeken Hamid Abdullah, “Çok mutluyuz. Aslında bunu bizim için yıllar önce yapmaları gerekirdi. Yine de çok mutluyuz ve hükümetimize teşekkür ediyoruz” dedi.
Köyülerden Muhammed Salih de “Daha fazla Peşmerge ve muhafızın gelmesini görmekten memnuniyet duyacağız, böylece bölgemizin güvenliğini sağlayabilirler ve biz de köyümüzü ziyaret edebiliriz” dedi.
Türkiye-PKK çatışması Kürdistan Bölgesi sınırları içinde yaşayan halkın hayatını olumsuz etkiliyor. Siviller sürekil bir çatışmanın kurbanı oluyor.
Yaşanan çatışmalar nedeni ile Duhok’un dağlık bölgelerinde yaşayan köylüler bölgesi terk etmek zorunda kalıyor.
Irak sınır muhafızları, PKK-Türkiye çatışmalarının siviller üzerindeki etkisini en aza indirmek amacıyla son yıllarda Duhok’ta askeri üslerini artırdı. Bu süreci Peşmerge güçleri ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile koordineli olarak yapıyor.