İsrail, Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshediyor

İsrail, Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshediyor

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e ihracatı durdurma kararına yanıt olarak Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını iptal edeceğini ve Türk ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi.

Türkiye Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs’ta İsrail ile yapılan tüm ticaretini durdurma kararı aldığını duyurmuştu.

İsrailli bakan Bezalel Smotrich, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin ticari ilişkileri durdurma kararına karşılık olarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın iptal edileceğini açıkladı.

Smotrich, ayrıca İsrail Hükümetinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev süresi bitene kadar Türkiye’den yapılan ithalatlara yüzde 100 oranında gümrük vergisi uygulamasını getireceğini bildirdi.

Bakan Bezalel Smotrich paylaşımında, bu önlemlerin yürürlüğe girmesi için parlamentoya sunulacağını da kaydetti.

Smotrich paylaşımında şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim’de korkunç katliamı gerçekleştiren Hamas’ı savunan bir isim. Kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, İsrail’in meşru müdafaa hakkına meydan okuyor. Ankara’nın ekonomik boykot ilanı, Türkiye’nin taahhüt ettiği uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi bir ihlali anlamına geliyor.

Alternatif oluşturmak ve İsrail ekonomisinin Türkiye’ye olan bağımlılığını azaltmak istiyoruz. Çin, Doğu Avrupa, Yunanistan, Almanya, Kıbrıs, Tayvan ve diğer bazı ülkeler bir seçenek olabilir.”

Diğer Haberler