BMGK dün Irak’taki son durumu görüşmek üzere toplandı

BMGK dün Irak'taki son durumu görüşmek üzere toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 16 Mayıs 2024 Irak’taki son durumu görüşmek üzere toplandı.

– “Kürdistan Parlamento seçimleri için yeni bir tarih belirleneceğini umuyorum”

BM’nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, toplantıda Irak’la ilgili sunduğu özel raporda, “Irak, 20 yıl öncesinden çok farklı, ayağa kalkıyor. Ama Irak’ın henüz karşılaştığı zorluklar var. Kurumları olması gerektiği gibi değil. Irak’ta değişim yapılması gerekiyor.” dedi.

Irak’ın coğrafi konumu dolayısıyla büyük fırsatlara sahip bir ülke olduğunu dile getiren Plasschaert, “Ancak Irak’ta hala yolsuzluk, askeri müdahale ve yasa dışı gruplar var. Hükümetin bunu ortadan kaldırması zaman alacak.” diye konuştu.

Kürdistan Parlamento seçimlerinden de bahseden Plasschaert, “Bir parti (KDP) seçimlere katılmama kararı aldı; Ancak kurumlara meşruiyet kazandırmak için herkesin katıldığı açık ve kapsayıcı bir seçim istiyoruz, önümüzdeki birkaç gün içinde yeni bir seçim tarihi belirleneceğini umuyorum.” ifadelerini kullandı.

BM’nin Irak Özel Temsilcisi Plasschaert, Şengal’deki duruma ilişkin olarak Şengal’in henüz perişan durumda olduğunu ve Şengal Anlaşması’nın daha uygulanamadığını, mültecilerin sorunların çözülmesini ve bölgelerine dönmelerini istediklerini söyledi.

– “Federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki sorunlara çözüm çağrısında bulunuyoruz”

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi Temsilcisi Vasily Nebenzia de toplanrıda yaptığı konuşmada, federal hükümet ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki sorunlar da dahil olmak üzere Irak’taki sorunlara her zaman çözüm çağrısında bulunduklarını söyledi.

Nebenzia, Irak’ın içişlerine müdahaleye son verilmesi çağrısında bulunarak, “Iraklıların kararına saygı duyulmalı.” dedi.

– “UNAMI’nin Irak’taki misyonunu ve çabalarını destekliyoruz”

Güney Kore’nin BMGK Temsilcisi Hwang Joon-kook, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu’nun (UNAMI) Irak’taki sorunların çözümüne yönelik yardım sağlama çabalarını desteklediğini söyledi.

Ülkeyi istikrara kavuşturmak için Irak’a askeri sağladıklarını belirten Joon-kook, Irak’ta bazı siyasi ilerlemeler kaydedildiğini sözlerine ekledi.

– “Kürdistan Bölgesi Hükümetini destekliyoruz”

Çin’in BMGK Temsilcisi Ging Shuang, kendi ayakları üzerinde durması için dostluk ve ortak çıkarlar temelinde Irak’a yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.

BM’nin Irak’taki gelecekteki misyonunun Irak Hükümetiyle koordineli olarak belirlenmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Shuang, “Irak’ın endişeleri tek taraflı olarak ve dayatma yoluyla değil, diyalog yoluyla çözülmeli.” dedi.

Shuang, sorunların çözümünde Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak Hükümetini destekleyeceklerini vurguladı.

Diğer Haberler