Kürdistan Bölgesindeki, Hristiyan ittifakı parlamentodaki kota uygulamasının kaldırılmasına karşı dava açıyor

Hristiyan İttifakı, Kürdistan Parlamentosu’ndaki Ermeni, Süryani, Süryani ve Keldani Hıristiyanların haklarının geri verilmesi için Federal Yüksek Mahkeme’de dava açtı.

İttifaktan yapılan açıklamada, “Hıristiyan İttifakı içindeki partilerin temsilcilerinin avukat İyad Kakeyi’ye hukuki yetki vermesinin ardından, Ermenilerin, Süryanilerin, Suriyelilerin ve Keldanilerin haklarının uygulanması için Bağdat’taki Federal Yüksek Mahkeme’de dava açtı.” Kürdistan Parlamentosu’nda kota sistemi aracılığıyla bir sonraki Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılması” talep edildi

Kürdistan Bölgesi’ndeki Ermenilerin, Keldanilerin, Suriyelilerin ve Süryanilerin 10 Mayıs 2024’te “Hıristiyan İttifakı” adı altında yeni bir ittifak ilan etmişti.

Hemorabi İttifakı Başkanı Ano Cawher, dün  sosyal ağı “Facebook”ta bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre dün  Keldani Ulusal Konsey Partisi, Suryani  Meclis Hareketi Partisi, Enternasyonal’den oluşan Hemorabi İttifakı Siyasi Kuruluna Ermenilerin de katıldığını ve Hristiyan ittifakı adıyla kendilerini örgütlediklerini duyurdu.

Ano Cawher, toplantıda Ermenilerin Hemorabi İttifakı’na katılımının memnuniyetle karşılandığını, kapsamlı görüşmelerin ardından Hristiyanların birleşik ulusal kimliğiyle (Hristiyan İttifakı) birleşik bir siyasi ittifak kurulması konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.

Toplantıda Irak ve Kürdistan Bölgesi başta olmak üzere bölgedeki mevcut siyasi durum ele alındı.

Hıristiyan İttifakı’nı oluşturan partiler, Federal Mahkeme’nin Kürdistan Parlamentosu’ndaki kota sandalyelerinin kaldırılması yönündeki kararını ele aldı ve bu kararı adil olmayan bir karar olarak nitelendirerek 11 kota sandalyesinin tamamının iade edilmesi gerektiği konusunda anlaştı. Bunun üzerine de tüm partiler İyad Kakayi adlı Kürt avukata vekalet vererek dava açmasını kararlaştırdı.

Diğer Haberler